Index Vakbarát Hírportál

Jelentős összeget különít el a kormány a 4-es metróra

2022. december 10., szombat 10:35

A 4-es metró állami támogatásáról, a menekülteket érintő változásokról és több kinevezésről is döntött a kormány. A vonatkozó részletek már a Magyar Közlönyben is megjelentek.

A budapesti 4-es – Kelenföldi pályaudvar és Bosnyák tér közötti – metróvonal megépítésének állami támogatásáról jelent meg kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

E szerint a kormány felkérte Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, hogy 2023-ban „a menedzsment és bírósági eljárásokhoz kapcsolódó ügyvédi költségek kiadásai fedezetéül” gondoskodjon 135 000 000 forint biztosításáról. A határidő 2023. január 30.

Az idevonatkozó szerződésmódosítások aláírására a területfejlesztési miniszteren túl Lázár János építési és beruházási miniszter kapott felhatalmazást.

A kormány felkérte továbbá Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy amennyiben megszületnek a metró első – Kelenföldi pályaudvar és Keleti pályaudvar közötti – szakaszához köthető bírósági ítéletek, és a BKV-nak fizetési kötelezettsége keletkezik, az építési és közlekedési miniszter útján nyújtson be előterjesztést a kormány számára a fizetés teljesítésének lehetséges módjairól.

Mint ismert, a 4-es metró első szakaszát – amely 452 milliárdból készült el – 2014. március 28-án adták át.

Mikor jogosultak a menekültcsaládok gyermekei iskolai étkeztetésre?

A veszélyhelyzetre és az orosz–ukrán háborúra tekintettel a kormány az ideiglenes védelemre jogosult személyek foglalkoztatásához és juttatásaihoz kapcsolódó szabályokat is módosította.

A változás értelmében a menekültek gyermekei tanulóként akkor jogosultak az intézményi étkeztetés igénybevételére, ha az érintett családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval és társadalombiztosítási járulékkal csökkentett összegének 130 százalékát. Ez a kormányrendelet már hatályba is lépett.

Kinevezésekről is döntöttek

Szijjártó Péter külgazdasági és a külügyminiszter javaslatára nagyköveti rangot kapott Varga Réka és Herencsér Rita Viktória – derült ki szintén a Magyar Közlönyben megjelent köztársasági elnöki határozatból.

Egy másik határozat szerint – melyet már Orbán Viktor jegyzett – kiderült az is, hogy 2023. január 1-jétől 2027. december 31-éig a kultúráért és innovációért felelős miniszter előterjesztésére az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a jövőben is Scheuer Gyula láthatja el a kancellári feladatokat. Az ő kancellári megbízatása 2015. január 1-jén vette kezdetét.

(Borítókép: Az M4-es metró egyik állomása. Fotó: Nagy Zoltán / MTI)

Rovatok