Index Vakbarát Hírportál

Eltemették Mészöly Kálmánt, Orbán Viktor is ott volt a szertartáson

2022. december 12., hétfő 16:15

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett Mészöly Kálmán korábbi 61-szeres válogatott labdarúgó temetésén. A Vasas egykori hátvédje november végén halt meg.

Ma temették el a november 21-én, életének 82. évében elhunyt Mészöly Kálmánt, a Vasas korábbi 61-szeres magyar válogatott, majd világ- és Európa-válogatott labdarúgóját.

A visszavonulása után edzőként, többek között a nemzeti válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó néhai középhátvédet november 2-án vitték kórházba kritikus állapotban, ahol a koronavírust is elkapta. Állapotáról később biztató hírek érkeztek, erőre kapott, de szervezete november 21-én feladta a harcot.

Mészöly Kálmán temetésén Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, aki az alábbi szavakkal búcsúzott tőle közösségi oldalán:

A meccset lefújhatják, de aki beírta magát a futballtörténelembe, az örökre velünk marad. Isten veled, Kálmán!

A szertartáson jelen volt Gellei Imre egykori szövetségi kapitány, Csank János mesteredző, Mészöly Géza (Mészöly Kálmán fia – a szerk.), Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke; Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke; Esterházy Márton volt válogatott labdarúgó, Farkas Bertalan űrhajós, Eperjes Károly színművész, valamint Menczer Tamás államtitkár is.

A Szőke Szikla néven is ismert Mészöly Kálmán 279 bajnoki mérkőzésen védő létére 32 gólt szerzett, játszott az 1962-es chilei és az 1966-os angliai világbajnokságon. Ikonikus meccse a brazilok elleni 3:1-volt Liverpoolban, a Goodison Parkban, tizenegyesből ő rúgta a magyar válogatott harmadik gólját.

Edzőként a Vasast bajnoki bronzéremre vezette, szövetségi kapitányi pályafutásán túl a török Fenerbahce csapatát is irányította. A válogatott az ő irányításával harcolta ki a kvalifikációt az 1982-es spanyolországi világbajnokságra, ahol hajszálon múlt, hogy nem jutott tovább a csoportból.

Rovatok