Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britanniában tárgyalt a honvédelmi miniszter

2022. december 12., hétfő 21:44

Ben Wallace brit védelmi miniszterrel folytatott kétoldalú tárgyalást hétfőn Londonban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki kollégájával több kérdést is érintett a megbeszéléskor.

Az Egyesült Királyság és Magyarország közös stratégiai érdeke a Nyugat-Balkán biztonsága – nyilatkozta hétfői londoni tárgyalásai után a közmédiának Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője, aki Ben Wallace brit védelmi miniszterrel is találkozott, hétfő esti nyilatkozatában elmondta: a „szövetségesekhez méltó hangulatban” lezajlott kétoldalú megbeszélésen áttekintették a Nyugat-Balkánon és a Magyarország déli határai mentén kialakult helyzetet, és sok szó esett a szerb–koszovói feszültségről is.

A magyar emberek biztonságát a Nyugat-Balkán biztonsága garantálja, és ehhez az Egyesült Királyságnak is régóta stratégiai érdeke fűződik, így az erről tartott korábbi megbeszéléseken és a mostani egyeztetésen is azonosak voltak a két ország nézetei – fogalmazott a honvédelmi miniszter az MTI híradása szerint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy tájékoztatta brit partnerét azokról a tapasztalatokról, amelyeket Magyarország az elmúlt években szerzett a déli határon megkísérelt illegális határátlépésekről, kiemelve, hogy ezen próbálkozások száma –különösen az utóbbi egy évben – megnövekedett.

A honvédelmi miniszter szerint az ezzel kapcsolatos számok, adatok, tapasztalatok komolyan érdekelték a brit partnert, hiszen az Egyesült Királyság katonai-rendőri erővel nincs jelen ezen a határszakaszon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ukrajnai háború ügyéről tartott egyeztetésről elmondta: Magyarország a háború kirobbanása óta a béke pártján áll, és ezt a stratégiát a brit fél ismeri és tiszteli.

A kétoldalú tárgyaláson elhangzott, hogy Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót, és elsősorban humanitárius segítséggel támogatja Ukrajnát.

A brit segítség más módokon valósul meg, de Ben Wallace nagyra értékeli Magyarország NATO-kiállását, beleértve azt, hogy Magyarország jövőre teljesíti a szövetség által a tagországok számára kijelölt, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi kiadási célt – mondta hétfő esti londoni nyilatkozatában a magyar honvédelmi miniszter.

Rovatok