Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Nincs orbáni ellenkezés, bólogatás van

2022. december 13., kedd 08:16

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc kedd reggel szinte elsőként reagált az Európai Unió és Magyarország között kötött megállapodásról.

„Fehér zászló a Karmelita felett” – kezdte meg kedd reggeli Facebook-bejegyzését Gyurcsány Ferenc. Amint azt a DK elnöke írja: hónapok óta folyik a vita arról, hogy milyen feltételekkel kaphat pénzt Magyarország az uniótól, de

ezek a pénzek nem jönnek. Mert az EU szerint Orbánék ellopják.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy eközben az előzőktől két független vita is zajlott. Nevezetesen az EU közös, Ukrajna támogatását biztosító hitelfelvételéről, valamint a nagyvállalatok globális minimumadójáról.

„A kormányfő hetek óta komoly ábrázattal szajkózta, hogy Magyarország nemzeti érdeke, hogy nemet mondjon ezekre, mert ezek a javaslatok elvileg is elfogadhatatlanok, mivel sértik a nemzeti szuverenitást” – vélekedett Gyurcsány Ferenc, aki szerint hétfő éjjel valami megváltozott:

Nincs orbáni ellenkezés, nincs vétó, bólogatás van, egyetértés. Lesz közös hitelfelvétel, és lesz globális minimumadó.

A DK elnöke szerint mindezt azért, mert „Orbán Viktor megalkudott, lemondott a nemzeti érdeknek mondott meggyőződéséről, elvekről, hogy kapjon egy kis pénzt. Ráadásul nagyon kis pénzt”.

Mit kapott Orbán? – teszi fel a kérdést a DK politikusa, amit utána meg is válaszolt: „A pályázható kohéziós pénzek nagyjából 5000 milliárd forintnyi csomagjából a korábban javasoltnál mintegy 400 milliárddal kevesebbet, nagyjából 2600 milliárdot zárolnak. Ami pénz jön, az is majd csak évek múlva ér ide. Mert ugye a pályázatokhoz idő kell.”

Tehát Orbán tudomásul vette, hogy zárolják a pénzek több mint felét, annak összegét lealkudta 400 milliárddal.

Gyurcsány Ferenc szerint ezért komoly árat fizetett a magyar kormányfő, hiszen „azért, hogy 400 milliárd forinttal kevesebbet zároljanak, mint amennyit a múlt héten terveztek, elfogadta, hogy 2600 milliárd forint zár alatt marad, elfogadta, hogy egyelőre nem jön 2400 milliárd forint szabad pénz, elfogadta, hogy legyen közös hitelfelvétel, elfogadta a globális minimumadót”.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok