Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a fogcsikorgató hideg, sokaknak okozhatnak fejfájást a mínuszok

2022. december 13., kedd 06:04

A napsütés mellett kedden is megmarad a hideg idő, kora délután akár a mínusz három fok sem kizárt. A frontérzékenyeknek ezúttal is több tünetet okozhat a hideg.

Sok napsütésre lehet számítani kedden az ország nagy részén, a keleti és az északkeleti tájakon felhősebb időre van kilátás, északkeleten kezdetben még hó is szállingózhat – írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint csak néhány helyen fordulhat elő egy-egy élénk délies széllökés. A hajnali órákban rendkívül hideg lesz, a levegő mínusz 4 és mínusz 15 fok közé hűl le.

A leghidegebb idő a havas északi tájakon képzelhető el, valamint a Bakonyban. Kora délutánra mínusz három és plusz 3 fok között alakulnak a maximumok.

Az orvosmeteorológia jelentése szerint kedden időjárási front nem lesz felettünk, viszont a reggel nagyon hideg lesz. Emiatt görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás és ízületi problémák is jelentkezhetnek.

Mindemellett fejfájás és keringési problémák is felléphetnek, fáradékonyak és ingerlékenyebbek lehetünk.

Akár mínusz 15 fok is lehet az északi tájakon 

Az Időkép szerint kedd hajnalra nyugalomba jut az észak-északnyugat felől érkezett hideg, sarkvidéki eredetű levegő. A felhőzet országszerte jelentősen csökken, a szél is gyengül, mérséklődik.

Emiatt erős lesz a kisugárzás, így országszerte fagyni fog. A legtöbb helyen mínusz 4 és mínusz 10 fok közé hűl a levegő, de a Bakonyban és az északi tájakon, ahol vastagabb hótakaró borítja a tájat, még mínusz 10 foknál is hidegebb lehet.

A leghidegebb idő a borsodi és nógrádi térségben valószínű, helyenként mínusz 15  fokig csökkenhet a hőmérséklet. 

Szerda hajnalra délnyugat felől vastagszik meg a felhőzet, ám az éjszaka első felében még kevesebb felhő lesz fölöttünk, így a hófödte északi tájakon ekkor még lehetnek mínusz 15 fok közeli minimumok.

A hét közepétől enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk, emiatt felmelegedés jön, csütörtökre virradóra már jelentősen szelídülnek a fagyok, ekkor már a leghidegebb tájakon sem hűl le a levegő mínusz 5 és 6 fok alá.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép:  Vajda János / MTI)

Rovatok