Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós elmondta, kiket veszélyeztet leginkább a tridémia

2022. december 14., szerda 07:05

Rusvai Miklós állatorvos, virológus szerint Magyarországon légzőszervibetegség-járvány van, amely leginkább a fiatalokat veszélyezteti. A szakember a tridémiáról azt is elmondta, hogy nem egy újfajta vírusról van szó.

Magyarországon jelenleg légzőszervibetegség-járvány van, amelynek nagyjából háromnegyedét továbbra is a koronavírus okozza. A maradék egynegyedért különböző náthavírusok, valamint az influenza a felelős – mondta Rusvai Miklós.

Az állatorvos, virológus szerint bár folyamatosan nő a légzőszervi megbetegedések száma, az arány az utóbbi négy hétben változatlan, tehát Magyarországon továbbra sincs influenzajárvány. A szakember úgy véli, nem az emberek váltak érzékenyebbé a légúti fertőzésekre, hanem a kötelező maszkviselés megszüntetése adott még több lehetőséget a fertőzések átadására.

Nyár óta kinyílt a világ, megszűnt minden óvintézkedés, és már nem is vagyunk olyan óvatosak, mint az elmúlt két és fél évben, ami óhatatlan azzal jár, hogy a légzőszervi betegségek könnyebben terjednek

– fogalmazott Rusvai Miklós az InfoRádiónak.

Hozzátette: jelenleg a fiatalok a legveszélyeztetettebbek, mivel még nem estek túl annyi légzőszervi megbetegedésen, mint az idősebbek, ezért kevésbé védettebbek. Ennek alátámasztásaként példaként felhozta, hogy a fertőzöttek kétharmada a fiatalabb korosztályból kerül ki: egyik részük 14 év alatti, míg a többi 14 és 35 év közötti.

A szakember a tridémiáról, amely három légúti betegség, a koronavírus, az influenza és az RSV egyidejű terjedését jelenti, elmondta, hogy ez nem egy újfajta vírus, és nem is a vírusok rekombinálódása, csupán egy fertőzési forma. A rekombinálódásra lehetőség sincsen, mert a genetikai információjuk jobban eltér, semhogy a kereszteződés létrejöhetne – fejtette ki Rusvai Miklós.

(Borítókép: Alex Wong / Getty Images)

Rovatok