Index Vakbarát Hírportál

Kritikus helyzetbe kerültek Iványi Gábor egyházának intézményei

2022. december 15., csütörtök 17:31

Az egyház vezető lelkésze szerint úgy tűnik, a magyar államra nem számíthatnak karitatív munkájukban.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke szerint a folyamatos forráselvonások miatt működőképességük határára jutottak, több ezer ellátottjuk sorsa forog kockán. Iványi Gábor az MTI-nek küldött közleményében azt írta: újabb negyvenmillió forintot tartottak vissza a MET oktatási intézményei után járó normatívákból, így állítása szerint a tanév kezdete óta már mintegy 170 millió forintot vont el tőlük a magyar állam.

A lelkész korábban bemutatta, hogy milyen ellátást biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akiknek még lakcímük sincs.

Iványi Gábor most úgy fogalmaz:

Az oktatási államtitkárság irányukban tanúsított hozzáállását jól szemlélteti, hogy nem járult hozzá a beregi térségünk többcélú intézményét évek óta kitűnően vezető igazgatónk megbízásának meghosszabbításához sem.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tél beálltával, valamint a drasztikusan megnövekedett rezsiköltségek és élelmiszerárak következtében kritikus helyzetbe kerültek a MET intézményei és az egyház több ezer ellátottja.

Eddig konyháik naponta hatezer adag ételt tudtak biztosítani zömében hátrányos helyzetű óvodásoknak, iskolásoknak és több ezer rászorulónak, akiket

sok esetben kizárólag a miáltalunk osztott élelem óv meg az éhezéstől

– írta, hozzátéve, hogy nem tudja, mi lesz, ha majd nem tudnak élelmiszert biztosítani a rászorulóknak és fizetést utalni a munkatársaiknak. Szavai szerint úgy tűnik, a magyar államra nem számíthatnak.

A MET elnöke kitért arra is: december 16-án, pénteken karácsonyi adománygyűjtő rendezvényt szerveznek Dankó utcai központjukban, ahol meleg itallal, zsíros kenyérrel és ajándékokkal várják az odaérkezőket.

A jótékonysági árverésre közismert személyiségek is felajánlották személyes tárgyaikat. A bevételt az egyház intézményeinek működésére és az ellátottak megsegítésére fordítják.

Rovatok