Index Vakbarát Hírportál

Pintér Sándor is ott lesz a köznevelési konzultáción

2022. december 15., csütörtök 18:33

Miután kiderült, hogy a Belügyminisztérium beszélgetésre hívja az iskolaigazgatókat, a szakszervezetek azt remélték, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek mondhatják majd el a véleményüket. Ez végül így is lesz, miután a Belügyminisztérium közölte: a tárcavezető részt vesz az egyeztetésen.

Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére 2022. december 16-án köznevelési konzultáció lesz Budapesten. A találkozót a belügyminiszter hívta életre, így természetes, hogy azon részt vesz – írta a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya a Magyar Hangnak.

Véleményük szerint a rendezvényről az elmúlt időszakban számos, „minden alapot nélkülöző” információ jelent meg. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Civil Közoktatási Platform nyílt levele is téves információkon alapul, mivel a belügyminiszter részt vesz a konzultáción – olvasható a lapnak küldött közleményben.

 A Civil Közoktatási Platform tagszervezetei korábban nyílt levélben kérték a belügyminisztert arra, hogy vegyen részt a köznevelési konzultációnak elnevezett megbeszélésen.

A levél szerint Pintér Sándor belügyminisztert – aki egyúttal a köznevelésért is fel – a tanárok, szülők és diákok nem tudták elérni.  Mint írták, a miniszter távol maradt a sztrájktárgyalásoktól, nem fogadta a szakszervezeti vezetőket, sőt – tudomásuk szerint – a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztalt és a Nemzeti Pedagógus Kart sem tisztelte meg jelenlétével.

Így az oktatás problémái csak a Maruzsa Zoltán által vezetett államtitkárság közvetítésével jutnak el Önhöz, amely államtitkárság többször is bebizonyította, hogy nem képviseli sem a hozzá tartozó munkavállalók, sem az általuk oktatott, nevelt gyermekek érdekeit

– írták.

Végezetül azt kérték, hogy a tanácskozáson körvonalazódó lépések, intézkedési lehetőségek megvitatása az ülés után is folytatódjon. Mint írják, a pedagógusok, szülők és diákok közös 9 pontja érdemi és nyilvános párbeszédet követel az oktatás megújításáról.

(Borítókép: Pintér Sándor. Fotó:  Kovács Attila / MTI)

Rovatok