Index Vakbarát Hírportál

Újabb tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt

2022. december 20., kedd 20:28

Az ATV úgy értesült, hogy újabb pedagógus veszítette el az állását azért, mert több alkalommal is részt vett a pedagógusok által szervezett akciókban.

A csatorna információja szerint a Pécsi Művészeti Szakgimnázium dráma szakos tanárának kedd délelőtt mondtak fel, mégpedig azonnali hatállyal. Az ATV úgy tudja, hogy a tankerület és az iskola vezetése azzal indokolta a pedagógus munkaviszonyának megszüntetését, hogy túl sok alkalommal vett rész a polgári engedetlenségi akciókban.

A kirúgási hullám első vidéki áldozata most azt fontolgatja, hogy peres eljárásban harcol az igazáért – ez szintén az ATV információja.

Nagy felzúdulást váltott ki az elbocsátási hullám

December második napján 697 tanár döntött úgy, hogy nem veszi fel a munkát, miután a Belügyminisztérium azonnali hatállyal elbocsátott nyolc pedagógust, amiért polgári engedetlenségbe kezdtek.

Hat tanárt a Karinthy Frigyes Gimnáziumból, egyet-egyet pedig az Eötvös József Gimnáziumból és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból rúgtak ki. Emiatt pénteken még több tanár kezdett polgári engedetlenségi akcióba, összesen 671 tanár 71 iskolából, amelyből 20 vidéki intézmény.

November végén az Egységes Diákfront szervezett demonstrációt a kirúgások miatt. A szervezők azt írták, felháborítónak tartják, hogy „a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára az érdemi párbeszéd és döntések helyett”.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok