Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Rekordot döntött a beruházási kedv Magyarországon

2022. december 20., kedd 12:45

Csaknem 2600 milliárd forinttal idén ismét megdőlt a beruházási rekord Magyarországon, a friss adatok szerint a legtöbb beruházás ezúttal is Dél-Koreából érkezett, ahonnan számos vállalat újabb fejlesztéseket tervez hazánkban – jelentette be a tárca közleménye szerint a Szöulban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondása szerint a kelet-ázsiai cégek folyamatosan hódítják meg az európai piacokat, és az elmúlt tizenkét év kormányzati politikájának eredményeképpen gyakran döntenek magyarországi beruházási helyszín mellett a kedvező körülmények miatt.

Ennek bizonyítéka, hogy hazánkban 2022-ben ismét megdőlt a beruházási rekord, összesen 2600 milliárd forint értékben, ráadásul úgy, hogy ebben még nincs is benne minden idők legnagyobb beruházása, a kínai CATL ugyanis csak jövő év elején kezdi építeni debreceni akkumulátorgyárát – hangsúlyozta a politikus. 

Soha korábban egyetlen esztendő leforgása alatt ennyi beruházás a beruházásösztönzési rendszeren keresztül még nem érkezett Magyarországra

– fogalmazott, hozzátéve, hogy körülbelül 1100 milliárd forinttal idén is Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás, az elmúlt négy évben immár harmadjára, és ezek nagyrészt az elektromosautó-ipar területén valósulnak meg. A második helyen a német, a harmadikon pedig a magyar vállalatok állnak.

Élen a Samsung!

Aláhúzta, hogy a dél-koreai Samsung SDI és SK Innovation honosította meg hazánkban az elektromosakkumulátor-gyártást, és e vállalatokat egyre több beszállító cég követi a kelet-ázsiai országból.

Tájékoztatása szerint 2014 óta harminckilenc dél-koreai elektromosautó-ipari beruházás jött létre több mint tízmilliárd eurónyi értékben.

Mára elmondhatjuk, hogy Magyarország az elektromosautó-ipari átállásnak nemcsak hogy az Európa-bajnoka, de a világbajnoki címre is joggal pályázhatunk

– szögezte le. Továbbá azt is elmondta, hogy a koreaiak meghonosították az elektromosakkumulátor-gyártást Magyarországon, azzal megteremtették a lehetőségét annak, hogy a magyar gazdaság hosszú távon növekedési pályán tudjon maradni, és ezáltal most el tudjuk kerülni az európai gazdaságra leselkedő recessziót. 

Hat vállalattal tárgyalt

A miniszter kedden hat dél-koreai vállalat vezetőivel tárgyalt további beruházásokról, s közölte, hogy a hazánkban több mint hatezer embert foglalkoztató Samsung SDI és SK Innovation is a következő beruházásai ütemezését tervezi, ahogyan több beszállító is. Emlékeztetett, hogy mára

a dél-koreai vállalatok alkotják a negyedik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon,

a kétoldalú kereskedelem pedig újra rekordot döntött, a tavalyi csúcs ötmilliárd dollár volt, de idén szeptember végéig a forgalom 22 százalékkal nőtt.

Szijjártó Péter a dél-koreai kereskedelmi és külügyminiszterrel is találkozott, s az Európai Unióban elsőként kereskedelem- és beruházásösztönzési keretmegállapodást kötött Dél-Koreával, aminek nyomán újabb beruházások érkezhetnek és exportlehetőségek nyílhatnak – emelték ki az MTI szerint. 

Rovatok