Index Vakbarát Hírportál

Az egész országban hiánycikk a keresett szorongáscsökkentő

2022. december 20., kedd 07:21

Hetek óta nem jutnak a magyarok az ismert szorongáscsökkentőhöz, budapesti és vidéki patikák szerint az egész országban hiánycikk a gyógyszer.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is azt írják, hogy átmeneti készlethiány van hazánkban a keresett szorongáscsökkentőből, ugyanakkor jelzik, hogy ezzel a hatóanyaggal elérhető egy másik készítmény. 

A hiányról egy olvasó tájékoztatta a Telexet, a lap ezután több budapesti és vidéki patikánál érdeklődött, kiderült, hogy az egész országba hetek óta nem érkezik a vényköteles gyógyszerből újabb szállítmány. 

Epilepszia, pánikbetegség és egyéb szorongásos problémák kezelésére használják az izomlazító és görcsoldó hatású klonazepám-hatóanyagú tablettát. Sokaknak tartósan, vannak, akiknek életük végéig kell szedniük a gyógyszert, aminek hirtelen elhagyása megvonási tünetekkel, görcsökkel járhat. Egy kisebb budapesti gyógyszertárban még találtak négy dobozzal a keresett tablettából, az egyik patika vezetője pedig elárulta a lap kérdésére, hogy ők jövő év elején várnak újabb készletet a termékből. Kiemelik: egy másik közismert szorongáscsökkentő alprazolamtartalmú gyógyszercsoport elérhető a hazai patikákban. 

Az OGYÉI weboldalán az olvasható, hogy a készítményből a hiányt november 11-től jegyzik, aminek vége december 15-ig tart, valamint adminisztratív okokra hivatkoznak. Az említett gyógyszerből a 0,5 mg-os és 2 mg-os kiszerelés is elfogyott, de mint írják, egy másik szintén klonazapámtartalmú gyógyszer elérhető az egész országban.

Rovatok