Index Vakbarát Hírportál

Mostantól fényjelzés figyelmeztet a veszélyekre az M0-son

2022. december 21., szerda 07:36

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. új fejlesztést tesztel a forgalommal szemben felhajtók ellen az M0-s autóúton. Két villogó, változtatható jelzésképű táblát helyeztek ki Csömörnél, a 65-ös kilométerszelvényben lévő csomópont egy-egy lehajtóágán.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy elkezdi alkalmazni a Mobilkép Kft. egyik eszközét, ugyanis általános jelenséggé vált a gyorsforgalmi utakon, hogy a kihelyezett jelzések és az egyértelmű vonalvezetés ellenére a forgalommal szemben hajtanak fel járművezetők, és így bármikor balesetveszélyes helyzet alakulhat ki.

Ennek visszaszorításában nyújthat nagy segítséget az új eszköz, amely 

egy radarral érzékeli a helytelen irányból érkező járművet, és erős, villogó fényjelzéssel figyelmezteti az autósokat a veszélyes tévesztésre.

A szakemberek a Magyar Közút kísérleti programjának részeként két villogó, változtatható jelzésképű táblát helyeztek ki Csömörnél, az M0-s autóút 65-ös kilométerszelvényében lévő csomópont egy-egy lehajtóágán. Jelezték, hogy abban reménykednek, ezzel tovább csökkenthető a baleseti kockázatokat is előidézhető esetek száma.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a hazai autópályákon 2018. január 1. és 2021. december 31. között 18 személyi sérüléses baleset történt szembe haladó járművek ütközése miatt, melyből öt halálos kimenetelű volt, továbbá számos alkalommal történnek nagy anyagi kárral járó balesetek is.

Segítik a hatékonyabb tájékozódást

Az elmúlt években felülvizsgáltak minden, a Magyar Közút kezelésébe tartozó csomópontot, eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepítettek egyes szakaszokra, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást, de további projektek megvalósítását is tervezik a gyorsforgalmi hálózaton.

A beruházásról, a szembe hajtásos esetek okairól és arról, milyen módon lehet elkerülni ezeket az eseteket, illetve hogyan reagáljunk, ha valaki szembe jön velünk az autópályán, itt olvashatnak részletes információkat.

Rovatok