Index Vakbarát Hírportál

Bajban vannak a sátoraljaújhelyi kismamák, hétvégén és ünnepeken csak Miskolcon szülhetnek

2022. december 21., szerda 19:45

A városi Erzsébet Kórház nemrég jelentette be, hogy szakemberhiány miatt a szülészeti-nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátást ünnepnapokon és hétvégén a központi megyei kórház biztosítja. Sátoraljaújhely polgármestere felháborodott, amiért a helyieknek ezért a 85 kilométerre lévő Miskolcra kell utazniuk.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán látják el hétvégente és ünnepnapokon a sátoraljaújhelyieket. 

A miskolci intézményhez nem kevesebb mint 85 kilométert kell utazniuk azoknak, akik fekvőbeteg-ellátásra szorulnak

– mondta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere, aki szerint ez a helyzet elfogadhatatlan, ezért a kormányhoz fog fordulni megoldásért. A Népszavának úgy fogalmazott, hogy a város egészségügyi intézménye a eddig is a megye „mostohagyerekének” számított, szerinte az új egészségügyi törvény centralizációs intézkedései nem oldják meg a szakorvoshiányt, amire az önkéntes munkavállalás engedélyezését jobb megoldásnak tartotta volna. 

Túlterhelés miatt korlátozzák a városi ellátást

A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya a folyamatos betegellátást – hosszú hónapok óta – az irányító megyei intézmény segítségével és saját orvosainak önként vállalt túlmunkájával biztosította

– válaszolta a lap megkeresésére a városi kórház, és hozzáfűzték: „tekintettel az alacsony ügyeleti esetszámra, valamint az orvosok munkaterhelésére, a betegellátás biztonsága érdekében döntöttünk úgy, hogy a hétvégén a helyi kórház orvosi kara két főből álló megerősített készenlétet ad az azonnali beavatkozást nem igénylő esetekben”.

(Borítókép:  A sátoraljaújhelyi Erzsébet KórházFotó:  Google Street View)

Rovatok