Index Vakbarát Hírportál

Nyakunkon az ünnepi betegségek és balesetek szezonja

2022. december 22., csütörtök 16:34

Az év végi ünnepi időszakra jellemző betegségek, balesetek évről évre nagyon hasonlók. Kis odafigyeléssel, józan megfontolással jórészt elkerülhetők lennének – mondta az Indexnek Harkai Nikoletta, a Doktor24 belgyógyásza a karácsony környékén leggyakrabban előforduló egészségügyi problémákról.

Adja magát a kérdés: mit tegyen vagy mit ne tegyen, aki felső légúti betegségben szenved az ünnepek alatt? Harkai Nikoletta, a Doktor24 belgyógyásza szerint

a legfontosabb a gyógyulás, pihenés, sok folyadék és a tüneti terápia, a zsúfolt programokat, a látogatásokat érdemes csökkenteni vagy inkább lemondani.

Annyira vegyen részt a beteg az ünneplésben, amennyire még jólesik neki. Magas láz, erősödő panaszok, légszomj, sárgás-zöldes vagy véres köpet esetén pedig forduljon orvoshoz.

Családi ünneplés betegen?

A szakember szerint családi vagy baráti összejövetelek alkalmával érdemes kerülni a szoros kontaktust, a pusziváltást.

Tartsa be a higiéniai szabályokat, mosson gyakran kezet (orrfújás után is ajánlott lehet, valamint köhögés, tüsszentés esetén, ha kezünkkel takartuk el a szánkat). A közös pohár vagy evőeszköz használata ilyenkor nem tanácsolt

– tette hozzá Harkai Nikoletta.

A leggyakoribb karácsonyi balesetek 

A belgyógyász kifejtette: már az előkészületek során is történhetnek balesetek, amelyek főleg háztartási balesetek során, például takarítás, sütés-főzés vagy díszítés közben esnek meg. Szenteste a karácsonyfa körüli teendők okozhatnak problémákat, például élő fa esetén a talpba való faragás okozhat különböző sérüléseket.

A fa elhelyezése során is kialakulhat balesetveszélyes helyzet, ha közben bútorokat kell tologatni, illetve veszélyforrást jelentenek még a gyertyák és csillagszórók, zárlatos izzósorok.

„Tipikus karácsonyi balesetek a fa befaragása során önmagunkon ejtett felső és alsó végtagi sebek, amikor azonnal szükség lehet orvosi ellátásra. Az ilyen esetekben időpontfoglalás nélkül, könnyen elérhető orvosi ellátásra van szükség. Karácsony után pedig a túlevés és a túlivás okozta problémákkal is sokan fordulnak hozzánk” – tette hozzá Sárosi Balázs, a Doktor24 Csoport azonnali orvosi ellátásra szakosodott központjának központvezető főorvosa.

Mire figyeljünk oda?

Ha tehetjük, kezdjük el időben a készülődést, hogy ne kelljen kapkodni, kérjünk segítséget vagy osszuk meg a feladatokat. Az alkohol rontja az éberséget, mozgáskoordinációt, fogyasztása csak mértékkel javasolt az előkészületek során is. Gyertyát, csillagszórót ne hagyjunk felügyelet nélkül, izzósort csak megbízható helyen vásároljunk, a sérült izzósort selejtezzük le. Fenyő vásárlásakor vigyük magunkkal a talpat, sok esetben a helyszínen befaragják, így nem kell otthon bajlódni vele. Stabil helyre állítsuk a fát, főleg ha a lakásban kisállat is van. Ha pedig elfáradtunk, tartsunk pihenőt. 

Mikor érdemes azonnal orvoshoz fordulni?

Érdemes orvoshoz fordulni sérülés, égés, forrázás, csonttörés-, rándulás-, ficamgyanú esetén. Kisebb égésnél a hidegcsap-vizes hűtés a megfelelő elsősegély, viszont hólyaggal, hámhiánnyal járó égést mindenképp tanácsos mielőbb orvosnak megmutatni. Ilyen helyzet még a jelentősebb, otthoni körülmények között nem vagy csak nehezen csillapítható vérzéssel járó sérülés. Karácsonyfa-faragás közben például (földdel) szennyezett eszköz okozta sérüléskor vagy mélyre hatoló sebzés esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert ilyen esetekben tetanuszinjekció beadása is szükséges lehet.

A zárlatos izzósor miatti kisebb áramütés esetén is forduljunk orvoshoz, illetve eszméletvesztés, súlyos allergiás reakció esetén is indokolt az orvosi ellátás.

Az ünnepi menüben gyakran szerepel hal, így előfordulhat a halszálka véletlen lenyelése, ami után a jelentkező idegentest-érzés, köhögés, fulladás is ellátást igényel. Valamint a már említett felső légúti betegségek romlása, magas láz és kiszáradás veszélyével fenyegető hányás-hasmenés, szédülés, ájulásérzés, két napnál tovább tartó panaszok esetén is kérjünk segítséget. 

Kockázatok az ünnepek alatt

Az év végi ünnepeket sokan a korlátlan evés-ivás időszakának is tekintik. Ilyenkor megfigyelhető, hogy az epés panaszokkal és hasnyálmirigy-gyulladással jelentkező betegek száma ugrásszerűen megnő. Ez utóbbi, ami potenciálisan súlyos következményekkel is járhat, egy egyszerű vérvétellel nagy biztonsággal kizárható. Ismert gyomor- vagy epeproblémák esetén a hagyományos menüsorok helyett érdemes teret adni a kevésbé zsíros-fűszeres, speciális fogásoknak, hogy mindenki lemondások nélkül élvezhesse az ünnepet, a kulcsszó a mértékletesség.

Kevesebb szó esik erről, de az év végével nemcsak a fizikai sérülés, betegségek lehetősége növekszik meg, de közismert, hogy az ünnepi időszak a lelki problémákat is felerősíti. 

„Fordítsunk külön figyelmet idős, gyakran magányos, esetleg demencia miatt kétségbeesett rokonainkra, vagy akár a megnövekedett anyagi terhek miatt aggódó, sérülékeny barátainkra, hozzátartozóinkra. Sajnos ebben az időszakban sokkal gyakrabban fordulnak elő öngyilkossági kísérletek, illetve az önártalom változatos formái” – mutatott rá a főorvos. 

(Borítókép: Mostafa Alkharouf / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok