Index Vakbarát Hírportál

Két esetben három hónappal később is benyújtható az otthonfelújítási támogatás igénylése

2022. december 23., péntek 07:53

A csütörtökön közzétett Magyar Közlönyből kiderült, hogy bizonyos feltételek esetén az otthonfelújítási támogatások igénylése korábbi, 2022. december 31-i határideje 2023. március 31-ére változik.

Sok családtámogatás igénylésének határideje lejár december 31-én, többek között a falusi CSOK-ot is ekkor vezetik ki. A babaváró hitelt ugyan tervezik megtartani, amelynek fontosságáról Orbán Viktor is beszélt a szerdai sajtótájékoztatóján, a legújabb, tegnap este megjelent Magyar Közlöny azonban erről nem tesz említést.

A miniszterelnök ugyanakkor a lakásfelújításokhoz nyújtott állami segítségről azt mondta, hogy jelenlegi formában ki fog futni, de a frissen megjelent rendelet szerint az otthonfelújítások tekintetében a következő esetekben három hónapos engedményt kapnak a kérelmezők. 

Két esetben lehet március 31-ig kitolni az igénylés beadását: ha a gyermek még magzatként vagy a szülést követően elhalálozik, de bizonyítható, hogy az első számla kibocsátásának vagy a vállalkozási szerződés időpontjában még életben volt. A méltányosság azokra is vonatkozik, akik a támogatást részben vagy egészben napkollektor vagy napelem telepítésére, cseréjére kívánják fordítani, ha mellékelik a munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31-ig megkötött szerződést, illetve a szeptember 30-ig benyújtott, csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

További kivételeket nem tartalmaz az új rendelet, így azoknak a családoknak, akikre nem érvényes az említett két passzus, változatlanul 2022. december 31-éig kell benyújtaniuk igényüket az állami otthontámogatásra, ehhez szükségesek az elkészült munkálatokról, a beépített anyagokról, berendezésekről, a kivitelezés díjáról szóló számlák.

(Borítókép:  Christian Ender / Getty Images)

Rovatok