Index Vakbarát Hírportál

Több mint félmillió látogató volt a Nyíregyházi Állatparkban

2022. december 27., kedd 14:48

2022-ben mintegy 550 ezren látogattak el a Nyíregyházi Állatparkba, az érdeklődők majdnem fele külföldi volt. Ezzel újra a koronavírus-járvány előtti szinten van az állatpark iránti érdeklődés.

Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-nek adott évértékelő interjújában elmondta: a külföldiek között sok szlovák és román vendég volt, de Nyugat-Európából is érkeztek érdeklődők, emellett idén az ukrán gyermekeket és menekülteket ingyen fogadták.

Az állatpark ebben az évben ünnepelte alapításának huszonötödik évfordulóját. A jubileumi évben kétszázötven állat született, ezzel hozzájárulva olyan különleges fajok fennmaradásához, mint a sörényes hangyász, a törpevíziló, az ezüstös szarvascsőrű madár, a sarki farkasok vagy a pumák.

Gajdos László azt is elmondta: már negyedszer született afrikai elefánt és másodszor az egyik leginkább veszélyeztetett faj, az indiai páncélos orrszarvú. Sok új állat is érkezett a vadasparkba, például gepárd, kínai leopárd, kea és zebracápa.

Az állatparkban idén négy új vizesblokkot adtak át, elkészült a varacskosdisznó-kifutó, és bővült a nagymacska-bemutató. Folytatódott a fogyatékkal élők megsegítését célzó akció, rendeztek nyugdíjasnapot, és a köztisztviselők számára is szerveztek egy délutánt.

2022-ben az állatpark zoológiai igazgatóhelyettesét, Papp Endrét választották az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) elnökévé, és szintén idén harmadik alkalommal választották meg a Nyíregyházi Állatparkot Európa legjobb állatkertjének a félmillió látogatószám alatti kategóriában. Gajdos László elmondta: a park dolgozói remélik, hogy tartósan túlszárnyalják majd ezt a látogatottságot, és hamarosan megmérettethetik magukat az egymillió látogatót fogadó állatkertek között is. Ebben segítségükre lehet, hogy egy 14 milliárd forintos beruházás keretében a föld jeges világát megidéző interaktív állatbemutatót is létrehoznak.

Az állatkertben idén több mint háromezer gyerek vett részt valamilyen oktatási programban, és számos hazai állatfajt gondoztak a mentőközpontban. Az ukrajnai háború miatt két menekült állat is otthonra talált a Nyíregyházi Állatparkban, sőt Mázli, a nőstényoroszlán és Katja, a nőstény selyemmajom azóta már családot is alapított.

Rovatok