Index Vakbarát Hírportál

Kényszerleszállás Budapesten, a mentők és a tűzoltók is a helyszínen voltak

2022. december 27., kedd 20:25

Kedd este hét óra előtt nem sokkal a Ryanair Brüsszel–Bukarest járata Budapesten hajtott végre kényszerleszállást.

Budapesten szakította meg útját műszaki ok miatt a Ryanair Brüsszel (Charleroi)–Bukarest járata – olvasható az Airportal Facebook-bejegyzésében.

Az FR 2101-es számú járatot teljesítő Boeing 737-800-as december 27-én, kedden este 7 előtt nem sokkal biztonságosan leszállt Ferihegyen.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységei a futópályán megkezdték a repülőgép átvizsgálását.

A Budflyer kommentben azt írta, hogy üzemanyag-szivárgási gond miatt történt kényszerleszállás. A Flightradaron megosztott adatok szerint a repülőgépnél a problémát hat óra körül észlelhették, ugyanis akkor tért le a megszabott útvonalról, és kanyarodott el Budapest felé. A gép körülbelül 40 percig keringett a levegőben, mire leszállhatott.

A román antena3.ro portál szerint a gép, miután kényszerleszállást hajtott végre Budapesten, a repülőtér kifutópályáján maradt, és legalább egy tűzoltóautó és egy mentőautó is a helyszínen van. A lap emlékeztetett: általában orvosi vészhelyzetek vagy például műszaki problémák esetén alkalmazzák ezt a megoldást, így a repülőgép a legközelebbi repülőtéren száll le, amíg a helyzetet orvosolják, majd újra felszáll.

Frissítés: Az incidensben érintett Boeing fedélzetén tartózkodó utasokat kiszállították a gépből. A kényszerleszállás oka műszaki probléma – tájékoztatták a gép pilótái az utasokat.

A Boardingpass szerint a Ryanair FR2101 Brussels CRL – Bukarest járatának kedd este Budapesten leszállt utasait egy másik Boeing 737-800-as repülőgéppel szállítják Bukarestbe. A gép helyi idő szerint 21:40 körül indul a magyar fővárosból Bukarestbe, ahova két órás késéssel érkezik meg.

A Budapest Airport szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben reagált a történtekre: „A Ryanair Brüsszel–Bukarest járata technikai probléma miatt megszakította útját Budapesten 176 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzeten. A leszállást követő ellenőrzés során a szakértők nem találtak semmilyen anomáliat, tűzre utaló nyomot a repülőgépen. A gép egyelőre Budapesten parkol, az utasokat pedig egy másik repülőgép szállítja tovább Bukarestbe még az este folyamán.”

A repülőtér kommunikációs igazgatósága felhívta a figyelmet: a sajtóban rémhírként terjedt, hogy az említett járat hajtóműve kigyulladt. Ez a hír nem igaz – szögezték le közleményükben.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok