Index Vakbarát Hírportál

A kormány rendelettel akadályozná meg az áruhiányt a boltokban

2022. december 28., szerda 22:19

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet szerint a boltoknak a hatósági áras termékekből nagyobb készletet kell tartaniuk – így próbálja megakadályozni a kormány az áruhiányt.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet szerint a kereskedő köteles a 2021. október 15. napján forgalmazott termékek – amelyek árát befagyasztotta a kormány – forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021-es átlagos napi készleten lévő mennyiség forgalmazására.

 A kihirdetést követő 15. napon hatályba lépő rendeletben azt is írják, hogy a fent említett termékekből „a kereskedő a készletét – szükség esetén a fent említett mennyiség kétszeresének mértékéig – és a vásárlók számára történő kihelyezését olyan mennyiségben biztosítani, hogy az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen”.

Korábban az Indexen is írtunk arról, hogy a december 31-ig érvényben lévő árstopot április 30-ig meghosszabbítják.

Az árstop az alábbi élelmiszereket érinti november 9. óta:

A tojás és a burgonya – amelyek árát később szabályozta a kormány – esetében a viszonyítási nap szeptember 30. volt.

Az év elején bevezetett hatósági árak negatív hatásáról már írtunk korábban, ahogy arról is, hogy egyre gyakrabban fogy el a boltok polcairól az ársapkás termék. Elemzőket is kérdeztünk a témában: áldás vagy csapás a lakosságnak az ársapka? Részletek itt.

December közepén közölte a kormány, hogy április 30-ig meghosszabbították az élelmiszerárstopot.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok