Index Vakbarát Hírportál

Budapesten rendezik meg a Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

2022. december 28., szerda 19:19

A háború veszélybe sodorta a rangos ukrán cirkuszfesztivált, de a Fővárosi Nagycirkusz kisegítette a hagyományosan már minden évben megrendezett versenyt. A megmérettetésen többek között magyar, svájci, olasz, mexikói artistanövendékek is fellépnek.

A fesztivált 2010-ben indította útjára az ukrajnai Bright Country civil szervezet. Az eseményt minden év decemberében, karácsony előestéjén rendezték meg a Dnyipro Állami Cirkuszban – olvasható az MTI-n.

Az elmúlt években Ukrajna minden régiójából, és Litvániából, Magyarországról, Németországból, Moldovából és Lengyelországból több ezer artistanövendék vett részt a fesztiválon. A zsűrit mindig Ljudmila Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója vezette. A Fővárosi Nagycirkusz most a háború miatt bajba került fesztivál segítségére sietett, Fekete Péter, a főigazgató úgy nyilatkozott:

A jótékonyság, az egymásra figyelés, az egymás segítése a cirkuszművészet alapüzenetei közé tartoznak. Fontos, hogy ez ne csak szóban, hanem tettekben is mérhető legyen, ezért most is segítő kezet nyújtunk. Összeült a stáb, és bár nagyon eseménydús időszakot élünk, úgy döntöttünk, hogy nem fordítunk hátat a segítségre szorulóknak.

A tájékoztatás szerint a Yaskrava Arena Dnipra-fesztiválok győztesei rendszeresen továbbjutnak a rangos franciaországi, spanyolországi és olaszországi nemzetközi fesztiválokra.

Már két éve a fesztiválprogram része az Éjszaka a cirkuszban című cirkusz-színházi előadás, ami a fiatal művészek kísérleti performanszait mutatja be. Olga Oblasova, a fesztivál igazgatója azt mondta, hálás a Nagycirkusznak, mert a háború ugyan ellehetetlenítette az ukrán rendezést , de a gyerekek, a tanárok és az artisták vágyai továbbra is megvannak.  

Idén Harkiv, Kijev, Odessza, Donyeck és Zaporizzsja régiók cirkusziskoláinak diákjai, Magyarországról a Baross Imre Artistaképző Akadémia (BIAK) három produkciója, és svájci, olasz, mexikói artistanövendékek vesznek részt a versenyen.

A BIAK tanulói négy produkcióval lépnek fel a Fényes Porond fesztiválon: drótszámmal Usakova Anna és Hellenpárt Levente, deszkaszámmal Buti Olivér és Jagudits András, lábzsonglőr-produkcióval Dienes Kinga, lengődróttal pedig Koncz Fanni. A Fővárosi Nagycirkusz Melyiket a 9 közül? című darabjában szereplő fiatal artistaművészek – Ádám Rudolf, Medel Family, Ádám Henrik – is részt vesznek a megmérettetésen.

(Borítókép:  Shutterstock)

Rovatok