Index Vakbarát Hírportál

Így bővül az elektronikus ügyintézés köre

2022. december 29., csütörtök 17:10

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) beszámolt a 2023. január 1-jétől hatályba lépő változásokról.

Kibővül az elektronikus ügyintézések köre. A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény egyes rendelkezései módosulnak. A jogszabály-módosítások 2023. január 1. napján lépnek hatályba.

Az engedélyügyi eljárások tekintetében legfőbb változás, hogy

a regisztrációs igazolás, a tartózkodási kártya, valamint az állandó tartózkodási kártya kiadására irányuló kérelem kizárólag elektronikusan terjeszthető elő.

A nemzeti és EK-letelepedési engedély kiadása vagy meghosszabbítása, valamint a tartózkodási engedély meghosszabbítása iránti kérelem – elektronikus regisztrálást követően – szintén kizárólag elektronikus úton (Enter Hungary) terjeszthető elő.

Jogi képviselő vagy jogi személy meghatalmazotti eljárása esetén is kizárólag elektronikusan nyújthatók be a kérelmek, kivéve azokat, amelyeket nem lehet elektronikusan benyújtani, ilyen például a külképviseleten indítható tartózkodásiengedély-kérelmek, méltányosságból benyújtott tartózkodásiengedély-kérelmek.

További változás, hogy a harmadik országbeli állampolgárnak a szálláshelyének megváltozását is elektronikus úton kell bejelenteni.

A meghívólevél hatósági záradékolása iránti kérelmet, illetve a látogatáscélú tartózkodásiengedély-kérelmet 2023. január 1-jétől nem lehet benyújtani.

Az összevont kérelmezési eljárásban (munkavállalási cél, EU Kék Kártya, vállalaton belüli áthelyezés) a legfőbb változás, hogy

amennyiben az ügyfél egyoldalú írásbeli nyilatkozattal hozzájárul, akkor a kiemelt foglalkoztató is előterjesztheti a tartózkodási engedély iránti kérelmet.

Az előterjesztés ebben az esetben is kizárólag elektronikusan valósulhat meg, továbbá feltétele, hogy a kérelmező még nem utazott be Magyarországra, vagy belföldi tartózkodása jogszerű.

Minden esetben javasoljuk ügyfeleinknek, hogy előzetesen tájékozódjanak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság honlapján – írják.

Rovatok