Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Az EP-ben a népszerűség fokmérője a Magyarországgal szembeni gyűlölet szintje

2022. december 31., szombat 13:04

A kormány úgy állapodott meg a bizottsággal, hogy ha a támogatási forrásokat átutalják, akkor január elsejétől lehet pedagógusbér-emelés.

A 130 milliárdos uniós forrás már megérkezett, ez a Magyarországot összesen megillető pénzek 1,5 százaléka. Az igazságszolgáltatás szervezetéről szóló törvény módosításáról a magyar kormány megállapodott a bizottsággal, a törvénymódosításokat márciusban fogadhatja el az Országgyűlés. Egyebek mellett erről is beszélt Gulyás Gergely miniszter az ATV-nek adott évértékelő interjújában.

E megállapodás olyan mérföldkő, ami a helyreállítási és a kohéziós uniós forrásoknál is a további kifizetések feltétele. A gyermekvédelmi törvény körüli vita az EFOP Plusz program oktatási lábát érinti, de a bizottság egyértelművé tette, ez a pedagógusbér-emelésre nem vonatkozik. 

Gulyás Gergely visszautasította Ujhelyi István EP-képviselő mondatait, melyek szerint a magyar kormány tárgyalásokat folytatott közép-ázsiai országokkal, a katariakkal és Kínával is, hogy hitelhez jussunk, ha nem érkeznének az uniós források. A volt szocialista politikus azt is állította, hogy a kormány olyan nemzetstratégiai fontosságú nagy cégekben, mint például az MVM, tulajdonrészt kínált a tárgyalások során ezen államoknak. A kancelláriaminiszer reagálásában hangsúlyozta, semmilyen tulajdonrészt nem ajánlottak fel senkinek.

Ez hazugság, amit Ujhelyi említ, az a baloldali kormányok gyakorlata volt. Mi azt szoktuk visszavásárolni, amit ők felelőtlenül eladtak. 

Gulyás egyetért Novák Katalin köztársasági elnökkel abban, hogy a pedagógusok anyagi megbecsülése sem uniós forrásoktól, sem a magyar gazdasági helyzettől nem függhet. Ennek megfelelően járnak el, mert pillanatnyilag költségvetési forrásokból tudnak csak pedagógusbért emelni. A nagyobb mértékű azonnali emeléshez azonban szükség van a Magyarországot megillető forrásokra is. 

Azért nem emelnek most a saját költségvetési forrásból 21 százalékot, mert jövőre több mint 2600 milliárd forintot kell fordítani a rezsicsökkentés fenntartására, az energiaszámlák kifizetésére az állami szektorban.

A kormány úgy állapodott meg az Európai Bizottsággal, hogy ha ezeket a forrásokat átutalják, akkor január elsejétől lehet pedagógusbér-emelés. Ha az unió január 1-jéig visszamenőlegesen bocsátja rendelkezésre ezeket a forrásokat, akkor a pedagógusok visszamenőleges hatállyal januártól megkaphatják a 21 százalékos béremelést.

Tölgyessy Péter a Partizánnak adott interjújában azt mondta, hogy Orbán Viktor világpolitikai tényező lett. Erre Gulyás úgy reagált: Orbán Viktor szavainak a politikai teljesítmény ad súlyt. Négy választási győzelem megszakítás nélkül, több mint egymillió új munkavállaló egy tízmilliós országban és modellértékű családtámogatási rendszer – ezek nehezen letagadható eredmények.

Az Európai Parlamentről szólva úgy fogalmazott, e testület hungarofób és gyűlöletkeltő Magyarországgal szemben.

Ott semmilyen racionalitásnak nincs terepe, semmilyen megnyilatkozásnak nem kell hogy ténybeli vagy jogi alapja legyen. Az a legnépszerűbb, aki a legmélyebb gyűlölettel tud Magyarországról nyilatkozni. 

Budapest egészségügyi ellátásáról szólva Gulyás Gergely jelezte, hogy több kerület a tavalyi, sőt még a tavalyelőtti kormányzati támogatást sem tudta elkölteni, ezért ennek az átütemezését kérték közvetlenül, illetve a főváros közvetítésével. Ezzel indokolta, hogy miért nem fizették ki a Budapestnek most járó 10,2 milliárdot. Azt azonban aláhúzta, hogy amennyiben az európai uniós pénzek megjönnek, akkor jövőre folytatódik az Egészséges Budapest Program.

Első körben 80 milliárddal támogatja jövőre a kormány az önkormányzatok közvilágításra, óvodák, bölcsődék rezsiszámláinak rendezésére fordított kifizetéseit. Azok a budapesti kerületek, amelyek leültek tárgyalni a kormánnyal, pártállásra való tekintet nélkül kapnak állami hozzájárulást a megnövekedett rezsiköltségeikhez. A 23 kerületből összesen 6 kerület vezetője nem ült Láng Zsolt kormánybiztossal tárgyalóasztalhoz.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó:  Karip Tímea / Index) 

Rovatok