Index Vakbarát Hírportál

A Hableány-katasztrófa, Budaházy és Gyárfás ügyében is ítéletet hozhat a bíróság jövőre

2022. december 31., szombat 06:01

Nagy médiaérdeklődést hozó bírósági perekben jövőre sem lesz hiány, a Hableány-katasztrófa, Budaházy György és Gyárfás Tamás ügyében is ítéletet hozhat a bíróság 2023-ban.

Az idei év, 2022 sem szűkölködött nagyobb médiafigyelmet keltő bírósági ügyekben és tárgyalásokban, azonban 2023-ban igazán komoly bűnügyekben születhet ítélet a bíróságon. 

Jövőre többek között olyan büntetőperekben juthat el első fokú ítéletig az eljárás, mint a Hableány-katasztrófa ukrán kapitányának ügye, vagy az 1998-ban meggyilkolt Fenyő János meggyilkolásának ügyében megvádolt Gyárfás Tamás pere – gyűjtötte össze a Mandiner

Gyárfás Tamás ellen felbujtóként elkövetett emberölés vádjával indult eljárás, amelyben továbbra is zajlik az érintettek és a tanúk kihallgatása, a lap szerint pedig jövőre már meghallgatott tanúkat is újra meghallgatnak, néhány ellentmondás tisztázása érdekében. 

A volt úszóelnök mellett a hivatali visszaéléssel vádolt volt fővárosi főügyész, Ihász Sándor pere is lezárulhat 2023-ban, akit azzal vádolnak, hogy Gyárfás Tamás egy leirattal kereste fel, amely a közte és Portik Tamás közötti telefonbeszélgetést tartalmazta. Kötelességét megszegve Ihász azonban ezt nem juttatta el a nyomozóhatósághoz, hanem a papírokat saját hivatali szekrényében őrizte. A tárgyalás februárban folytatódik, ahol Ihász az utolsó szó jogán szólalhat fel, melyet követően határozat születhet. 

Jövőre folytatódik a Hableány-katasztrófa pere is, ahol az egyetlen vádlott, a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetés vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolt hajóskapitány, az ukrán Jurij Csaplinszkij ügyében is ítélet születhet. A kapitány a magyar kirándulóhajót elgázoló szállodahajó, a Viking Sigyn vezette a katasztrófa estéjén.

Jövőre tavasszal nem csak elsőfokú, de másodfokú ítélethozatal is várható, a terrorizmussal vádolt Budaházy György ügyében – amely egyes vádlottjai elnöki kegyelmet kaptak Novák Katalin köztársasági elnöktől – másodfokon hozhat ítéletet a bíróság.

Rovatok