Index Vakbarát Hírportál

Döntöttek, ez a pikkelyes lett az év hala

2023. január 1., vasárnap 12:29

A Magyar Haltani Társaság (MHTT), folytatva a hagyományokat, a 2023-es évre is meghirdette „Az Év Hala” választást, melyre ezúttal is három halfajt javasoltak.

A jelöltek között a sügér, a selymes durbincs és a lápi póc is ott volt, a díjat végül azonban csak az utóbbi vihette el, kiemelkedő, 50,08 százalékos szavazatmegoszlási aránnyal.

A lápi pócra 2907-en, a sügérre 2205-en, míg a durbincsra 693-an szavaztak december 31-ig.

Egy kisebb vagyont is érhet

A vízszabályozási munkálatokat követően az egykor tömeges állománnyal bíró fajnak mind az élőhely-kiterjedése, mind pedig a hazai állománymérete jelentősen lecsökkent. Fennmaradt állományai mára egymástól elszigetelten, holtágakban, tőzeglápokban, sekély vizű tavakban, kisebb vízfolyásokban és csatornákban vannak jelen.

A lápi póc további fennmaradását az egyre gyakoribbá váló száraz periódusok, valamint a Kelet-Ázsiából származó inváziós amurgéb is fenyegeti. Természetvédelmi szempontból igen értékes, fokozottan védett, bennszülött halfajról van szó, melynek eszmei értéke példányonként 250 ezer magyar forint.

Mint ahogyan azt korábban is írtuk, az év halát már évek óta megválasztják, 2022-ben például a bodorka, 2021-ben a jászkeszeg, míg 2020-ban a fogassüllő kapta a legtöbb szavazatot.

(Borítókép: Lápi póc (Umbra krameri). Fotó: Getty Images)

Rovatok