Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír a balatoni pecásoknak, emelkedik a horgászjegyek ára

2023. január 1., vasárnap 08:14

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint ugyan akár 25-30 százalékos áremelkedés is indokolt lenne 2023-ban, egy közvéleménykutatás eredményeire hivatkozva a differenciált áremelés mellett döntöttek.

Rossz hír a balatoni horgászoknak, jövőre emelt áron tudnak csak horgászjegyet vásárolni a magyar tengerre. Ugyan tavaly 2022-ben egyáltalán nem emelt a cég az árakon, idén a közismert gazdasági körülményekre hivatkozva azonban végül a korábban belengetett 25-30 százalékos áremelkedés helyett differenciált növelés mellett döntött – melyet a az engedélytulajdonos életkora és a fogási esélyek szerint határoznak meg.

Míg a jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok – így a behúzós, általános, csónakos – árai növekednek a leginkább, a parti jegyek árai mérsékeltebben, átlagosan 16 százalékkal nőnek jövőre. Szintén kisebb mértékben emelkednek a 65 év feletti és az ifjúsági jegyárak, a gyermekjegy ára pedig változatlan marad – ismertette Szári Zsolt, a cég vezérigazgatója. 

A vezérigazgató közlése szerint ugyan még nem zajlott le az éves elszámolás, de annyi tudható, hogy eredményes lesz a cég gazdálkodása. Hozzátette, szeptember végéig 78 ezer horgászjegyet értékesítettek, és hogy éves összesítésben a tavalyi évhez hasonló, illetve pár százalékkal magasabb lesz ez a szám. Mivel nonprofit cégről van szó, a tulajdonos állam nem vesz ki semmiféle osztalékot az eredmény után, a horgászjegyek eladásából fakadó bevételből állják egyebek közt a bér-, a haltelepítés vagy a halőrzés költségeit.

Szári Zsolt nagy eredménynek nevezte, hogy több év után ismét ezer hektár fölötti tógazdasági háttérrel tudják biztosítani a balatoni haltelepítéseket. A nehézségek között említette a horgászhelyek fogyását, szűkösségét, és a csónakkikötők létesítésének nehézségeit. Említést tett arról, hogy Balatonudvariban sikerült vagyongazdálkodásba venni a helyi horgászok 70 férőhelyes csónakkikötőjét, megmentve ezzel attól, hogy magán vitorláskikötő váljon belőle.

A legnagyobb kihívások, amivel 2023-ban is szembe kell néznie a társaságnak, a klímaváltozás miatti időnkénti vízhiány a tógazdaságokban, a vízhőmérséklet emelkedése és a behurcolt fajok miatti halegészségügyi problémák, a térségben megforduló, napi 2,5 tonna halat fogyasztó kárókatonák visszaszorítása, valamint a törpeharcsa terjedése – összegezte a vezérigazgató szavait az MTI. 

Rovatok