Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a Pénzügyminisztérium a nyugdíjkorhatár emeléséről

2023. január 2., hétfő 19:05

Egy ellenzéki politikus a nyugdíjkorhatár emeléséről és a nők korai nyugdíjba vonulásának lehetőségéről nyújtott be írásbeli kérdéseket, amelyekre válaszokat is kapott.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke Varga Mihály pénzügyminiszterhez intézett írásbeli kérdésében arra volt kíváncsi, hogy „mikortól és hány évre emeli az Orbán-kormány a nyugdíjkorhatárt?”.

Választ Tállai Andrástól kapott, az államtitkár leszögezte:

Az öregségi nyugdíjkorhatár emelése nincs napirenden.

Ahogy a Magyar Narancs kiszúrta, a szocialista politikus arra is rákérdezett, hogy „megszüntetik-e a »nők40« korai nyugdíjba vonulás lehetőségét? Milyen módon fogják szankcionálni a korai nyugdíjazást?”.

A választ ezúttal is Tállai András küldte, amely így szólt:

Az Alaptörvénnyel összhangban a magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben öregségi nyugdíj a nyugdíjkorhatár betöltését követően állapítható meg. Egyetlen kivétel ezalól a nők számára biztosított, nyugdíjkorhatártól függetlenül megállapítható öregségi nyugdíj. A korábbi nyugdíjazás lehetővé teszi a például nagymamák számára, hogy aktívabb szerepet tudjanak vállalni az unokáik gondozásában, ezzel közvetett módon segíti a fiatal édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra. Az intézkedés ezzel a munkaalapú társadalom erősítését is szolgálja, segítve a nemzedékek közötti együttműködést és szolidaritást. Természetesen a nők kedvezményes nyugdíjának megszüntetését nem tervezzük.

Orbán Viktor miniszterelnök decemberben jelentette be, hogy január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat Magyarországon.

Rovatok