Index Vakbarát Hírportál

Változik a Magyar Honvédség alakulatainak csapatneve

2023. január 4., szerda 16:48

Megváltozik a Magyar Honvédség alakulatainak megnevezése a honvédelmi miniszter utasítása értelmében – közölte a honvedelem.hu szerdán.

Azt írták, hogy január 1-jei hatállyal lép életbe a Honvédelmi Minisztérium utasítása, amely tartalmazza a Magyar Honvédség alakulatainak új megnevezését. Az utasítás hatálya a hadrendi számokon túl „a büszkén viselt történelmi nevekre is kiterjed”.

Az újítás kiemelt célja, hogy meg- és újjáteremtsék a magyar katona harcos szellemiségét, aminek legfőbb forrása és éltetője a vérrel írt katonai hagyomány

– írták a névváltoztatások okáról.

Hozzátették: folyamatban van a haderő fejlesztése, de „a legjobb fegyverek sem érnek semmit, ha azokat nem harcos szellemű katonák használják. Éppen ezért a modernizálás és korszerűsítés mellett kiemelt feladat e szellemiség megteremtése is, amelyet a vérrel írt hagyományok éltetnek. E tradíciók fakadhatnak az ország hadtörténelméből, a dicsőséges csatáiból és a sikeres hadvezérek tetteiből, valamint az egyes alakulatok tradícióiból, amelyeket megint csak a megvívott ütközetek, a győzelmek, a vereségek, a talpra állások és az itt szolgálók dicső tettei alkotnak.” 

Egy nagy múltú egységben szolgálni pedig olyan, mintha az örökkévalósággal kerülne kapcsolatba a katona, hiszen amennyiben a harcba induló katona egy olyan alakulat tagja, melynek történetét vérrel írták, biztos lehet abban, hogy bajtársai mindent megtesznek majd érte, hiszen összes elődük is ezt tette, és ennek a hagyománynak felülírhatatlan parancsoló ereje van

– olvasható a honvedelem.hu-n.

Ezután megjegyezték, hogy a XX. századi történelem miatt a honvédség még mindig nem rendelkezik „saját történelmi általános és csapathagyomány-rendszerrel, amely szilárd morális értékrendként szolgál a katonák számára”. Ezt is hivatott orvosolni az, hogy most változtatnak az alakulatok elnevezésén, és a jövőben a hadrendi számot megelőzi az alakulat névadójának neve. 

„A név- és számválasztás hátterében az a megfontolás állt, hogy a hadrendi számnak egy előző, dicső harcoló alakulatra kell utalnia, a névadónak pedig egyértelműen magyar katonahőst kell választani. Ilyen például a korábbi MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred új elnevezése: MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred” – írták.

Ezek mellett több másik, márciustól életbe lépő változás is megtalálható a honvedelem.hu honlapján. Ezek az alábbiak

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok