Index Vakbarát Hírportál

A kutyájuk mentette meg egy martonvásári család életét

2023. január 7., szombat 19:28

Szerda hajnalban tűz ütött ki egy martonvásári családi ház melléképületében. A család tagjai mélyen aludtak, ezért nem észlelték, hogy mi történik a műhelyben, kutyájuk, Domino azonban éber volt, és megmentette őket.

A hatalmas lángok a Fejér megyei város egyik családi házának műhelyében csaptak fel. Mivel az eset szerdán a hajnali órákban történt, és az ott lakók éppen aludtak, kezdetben nem is vették észre, hogy tűz ütött ki a melléképületben, amely végül teljesen leégett.

A család kutyája, Domino azonban észlelte a lángokat, és ugatással azonnal jelezte, hogy nagy a baj. Az eb még a tapétát is letépte a falról. Ha az állat nem ad jelzést gazdáinak, még nagyobb kár vagy baleset is történhetett volna,

így azonban megmentette az egész család életét.

A családtagok végül felébredtek az ugatásra, illetve a zajokra, és értesítették a tűzoltókat. Domino gazdája a Tényeknek elmondta: az állatot nagyon megdicsérték, és még jutalomfalatot is kapott kis kedvencük.

Majdnem száz ember halt meg lakástűzben a tavaly

Az Index is beszámolt róla, hogy tavaly 7414 lakástűz keletkezett Magyarországon, 228-cal több, mint 2021-ben, ami háromszázalékos emelkedést jelent. Az elmúlt évben 102 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A lakástüzekben 92 ember vesztette életét, hattal több, mint az előző évben.

A 7414 kigyulladt otthon KÖZÜL CSAK 19 HELYSZÍNEN VOLT FÜSTÉRZÉKELŐ,

holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat: 2022-ben 1234-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 197-tel több, mint egy évvel korábban.

A 19 SZÁZALÉKOS ESETSZÁM-NÖVEKEDÉS EGYÉRTELMŰ OKA, HOGY EGYRE TÖBB OTTHONBAN VAN SZÉN-MONOXID-ÉRZÉKELŐ.

Az érzékelők terjedésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Éves szinten tavaly 19 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt.

Rovatok