Index Vakbarát Hírportál

Rétvári Bence: Egy háború elején soha nem lehet tudni, mi lesz a végkimenetele

2023. január 8., vasárnap 16:12

Egy háború elején soha nem lehet tudni, mi lesz a végkimenetel, ezért azt csak elkerülni lehet – mondta a Belügyminisztérium államtitkára. Rétári Bence szerint az orosz–ukrán háború elején sok európai ország olyan ígéretet tett, hogy csak emberi élet kioltására nem alkalmas fegyvereket adnak Ukrajnának, ez azonban mára teljesen megváltozott.

„A háborút csak elkerülni lehet, mert nem tudható, mi lesz a végkimenetele, és olyan következményekkel járhat, melyekre a háború elején még senki sem gondolt” – mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára vasárnap Kismaroson.

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a Dunakanyarból német származásuk miatt málenkij robotra elhurcolt áldozatokról tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy Sztálin már 1943 novemberében jelezte Teheránban a többi szövetséges államnak, hogy a szovjetek által felszabadítottnak nevezett területről több millió németet hurcolnak el.

Hozzátette, a későbbi parancs szerint minden 17 és 45 év közötti férfit és minden 18 és 30 év közötti nőt, aki németes nevű, el kellett vinni a Szovjetunióba, hogy munkájukkal segítsék a háború utáni újjáépítést. Sztálin terveiben kezdetben összesen 4 millió német elhurcolása szerepelt, de ahogy haladt a front, és egyre erőteljesebb ellenállásba ütköztek a szovjetek, ez a szám egyre nőtt – fűzte hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence felidézte, hogy 76 évvel korábban csak néhány órát kapott a Dunakanyar településein élő több száz család arra, hogy összecsomagolják az életüket.

Kiemelte, hogy 800 ezer honfitársunkat vitték el a Gulagra vagy málenkij robotra, 200 ezren soha nem tértek haza.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, egy háború elején soha nem lehet tudni, mi lesz a végkimenetele. Ki gondolta volna, hogy amíg 1939-ben Németország és a Szovjetunió szövetségesként rohanja le Lengyelországot, pár évvel később már egymás ellen harcolnak? – vetette fel. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy annak az elején

sok európai ország olyan ígéretet tett, hogy csak emberi élet kioltására nem alkalmas fegyvereket ad Ukrajnának, ez azonban mára teljesen megváltozott.

Rovatok