Index Vakbarát Hírportál

Megvan a neve Márki-Zay Péter új pártjának, Hadházy reagált a meghívásra

2023. január 10., kedd 07:02

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje örömmel venné Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tagságát. A párt székhelye megegyezik a politikus vásárhelyi otthonának címével.

Az Index információi szerint Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) néven jegyzik be Márki-Zay Péter új pártját. A bejegyzési procedúra maximum hatvan napig tart, de a bejegyzést végző törvényszék még hiánypótlást rendelhet el. Egy párt alapításához minimum tíz személy szükséges.

Emlékezetes, hogy Márki-Zay Péter 2018-ban alapította meg a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM), hogy a 2019-es önkormányzati választásokra polgármestereket és képviselőket indítsanak.

Sokan asszisztáltak Magyar Györgytől Bod Péter Ákosig

A mozgalom életre hívásában sokan asszisztáltak, többek között Magyar György ügyvéd, Hadházy Ákos politikus, Mellár Tamás közgazdász, Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, valamint Kaltenbach Jenő egykori kisebbségi ombudsman is. Az alapítók akkor kijelentették, hogy az MMM nem párt, és nem is kíván azzá válni.

A Mindenki Magyarországa Néppártot a 2024-es európai parlamenti, valamint önkormányzati választásokra hozzák létre. 

A polgármester az alapítókról semmit nem kívánt elárulni, csupán annyit közölt: elsősorban nem hódmezővásárhelyi kötődésű személyekről van szó. A bejegyzés alatt álló politikai formáció teljes mértékben a volt miniszterelnök-jelölthöz köthető, ami abból is látszik, hogy a párt székhelye megegyezik Márki-Zay hódmezővásárhelyi otthonának címével.

Hadházy Ákost is várják a tagok közé

A bejegyzést követően kezdődik a párt tagjainak toborzása. Márki-Zay Péter nem kívánt megnevezni egyetlen politikust sem.

Először alakuljon meg a párt, utána várjuk a tagokat

– közölte a politikus. Az Index kérdésére elmondta: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki önálló pályán mozog, de örülne, ha ő is csatlakozna hozzájuk. Időközben Hadházy közösségi oldalán reagált és jelezte, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben nem kíván részt venni a most bejelentett párt munkájában. 

Mindent megtesznek az újrázásért

A politikus korábban úgy nyilatkozott: másfél évük van az önkormányzati választásokig, és mindent megtesznek, hogy Hódmezővásárhelyen újrázni tudjanak.

Elárulta, hogy az Európai Néppárttal szeretnének szorosabban együttműködni. Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció árnyékkormányát politikai pótcselekvésnek tartja. Márki-Zay szerint ma ismét egy Ellenzéki Kerekasztalra lenne szükség.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok