Index Vakbarát Hírportál

Kevin Roberts: A magyar kabinet hamarosan válaszút elé érkezik

2023. január 10., kedd 16:47

Példaértékűnek festette le a konzervatív magyar államberendezkedést az amerikai konzervatív oldal legbefolyásosabb kutatóintézetének elnöke. Kevin Roberts ugyanakkor óva intette az Orbán-kormányt az oroszokkal és kínaiakkal való túlzottan jó viszonytól. Az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott: ha Donald Trump maradt volna az Egyesült Államok elnöke, nem tört volna ki a háború.

Egyre jobban nő a távolság a nyugati politikai elit és a lakosság között. Napjaink globalista világában egyre erősebb a nagy érdekcsoportok érdekérvényesítő képessége, miközben az értékalapú politikai döntéshozatal teljesen eltűnt, az emberek ritkán érzik úgy, hogy választott képviselőik az ő érdekeiket szolgálják – mondta a Hungarian Conservative-nak adott interjúban Kevin Roberts, az amerikai konzervatív oldal legbefolyásosabb kutatóintézete, a Heritage Foundation elnöke.

Trump alatt nem lenne háború

Az orosz–ukrán háborúban való amerikai szerepvállalásról úgy nyilatkozott: az Egyesült Államoknak már hónapokkal a fegyveres konfliktus kirobbanása előtt fegyvereket kellett volna Ukrajna számára biztosítania, „ezt a Joe Biden elnök vezette adminisztráció azonban megakadályozta”. Roberts szerint emellett az Egyesült Államoknak jóval nagyobb szerepet és felelősséget kellene vállalnia abban, hogy a konfliktus diplomáciai úton, tárgyalóasztal mellett rendeződjön.

Hozzá kell tenni, hogy Donald Trump elnöksége alatt nem robbant volna ki a háború, mivel ő ért az olyan gengszterek nyelvén, mint amilyen Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Mintaértékű a magyar modell

Kevin Roberts szerint „Magyarország nem csupán egy lehetséges modellje a konzervatív államberendezkedésnek, hanem a modellje”. Úgy véli, hogy a nyugati országok közül mindenki, így az amerikaiak és a britek is sokat tanulhatnának a magyar példából – hivatkozott az amerikai agytröszt gondolataira Facebook-posztjában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Roberts ugyanakkor óva intette a Fidesz-kormányzatot a Kínával és Oroszországgal való túlzottan jó kapcsolat fenntartásától.

A magyar kabinet hamarosan válaszút elé érkezik. Meg kell találnia a módját annak, hogy elszakadjon Kínától, Oroszországtól és Irántól, máskülönben az amerikai konzervatívok nyílt támogatását kockáztatja, akik ellenségüknek tekinti ezen országokat

– mondta.

(Borítókép: Orbán Viktor és Kevin Roberts 2022. november 29-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok