Index Vakbarát Hírportál

Túl enyhe a Bróker Marcsira kiszabott büntetés, súlyosbítást kér az ügyészség

2023. január 10., kedd 09:38

Aránytalanul enyhének tartja az ügyészség Bróker Marcsi ítéletét és hosszabb börtönbüntetést, kártérítés megfizettetését, valamint a családtagok vagyonelkobzását kéri.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szerint aránytalanul enyhe az első fokon kiszabott büntetés a Kun-Mediátor Kft. ügyében, ezért azt kérik, hogy legyen hosszabb a Bróker Marcsi néven elhíresült D. Sándorné börtönbüntetése, fizettessenek vele kártérítést, valamint bírálják el a sértettek polgári jogi igényeit és kobozzák el a nő családtagjainak vagyonát is – tájékoztatta Nagyné Günther Ágnes szóvivő kedden az MTI-t.

A vádlott az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítélete szerint a Kun-Mediátor Kft. vezető tisztségviselőjeként 14 éven keresztül több mint 760 sértettel kötött betétgyűjtésre irányuló szerződéseket, amelyek alapján számukra a piaci kamatoknál jóval magasabb hozamot ígért. A karcagi nő a betétgyűjtésre nem rendelkezett engedéllyel, az ígért magas hozamok megfizetését lehetővé tevő tényleges gazdasági tevékenységet nem folytatott. Ügyfeleinek így néhány millió forint és több mint egymilliárd forint közötti kárt okozott.

A Szolnoki Törvényszék a vádlottat csalás bűntette és más bűncselekmények miatt tíz év börtönnel és 5,4 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta, végleg eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól, valamint vele, az általa képviselt gazdasági társasággal és két családtagjával szemben vagyonelkobzást rendelt el.

A törvényszék öt sértett mintegy 130 millió forintnyi kárának megfizetésére kötelezte az asszonyt. Az elsőfokú bíróság döntése alapján a sértettek többsége kártérítési igényét egyéb törvényes úton – külön polgári perben – követelhetné.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés tartama aránytalanul enyhe, ezért annak súlyosítását indítványozta. A főügyészség a Szegedi Ítélőtáblától kérte a sértettek által bejelentett polgári jogi igények érdemi elbírálását, a vádlott kártérítés megfizetésére kötelezését, valamint azt is, hogy két hozzátartozója mellett más családtagjaival szemben is rendeljenek el vagyonelkobzást.

Rovatok