Index Vakbarát Hírportál

22 milliárd forintból figyelteti meg a magyar és nemzetközi médiát a kormány

2023. január 11., szerda 13:03

22,3 milliárd forintos tendert nyert el négy évre a magyar kormánytól az Observer Budapest Médiafigyelő Kft.

A tenderre az Európai Unió elektronikus közbeszerzési értesítőjéből (TED) derült fény. Az Observer a 2023–2026 közötti időszakra kapott megbízást,

A HAZAI ÉS NEMZETKÖZI MÉDIA VIZSGÁLATÁRA. 

A pályázat nyertesétől „Magyarország Kormánya magas szintű állami közfeladat ellátási tevékenységéhez kapcsolódó médiaszemlézési, médiakutatási és médiaelemzési tevékenységeket” rendelt meg a szerződés keretében – olvasható a közbeszerzési értesítőben.

A részletesebb leírás szerint a vállalatnak különféle hírműsorokat kell szemléznie, hírösszefoglalókat kell készítenie külföldön és belföldön, valamint a magyar és közép-európai médiában közönségkutatásokat is kell végeznie. Ezek közt van olyan „médiahatás-kutatás” is, amelyben

HETI RENDSZERESSÉGGEL, 1000 FELNŐTT MEGKÉRDEZÉSÉVEL KELL MEGVIZSGÁLNIUK AZT, HOGY egy-egy HÍRRE MIKÉNT REAGÁLT A MAGYAR FELNŐTT LAKOSSÁG.

Ezzel a kormányzat célja az lehet, hogy felmérje, miként reagál a lakosság bizonyos intézkedésekre. Mindezek mellett a tender nyerteseinek arról is jelentéseket kell írniuk, hogy Magyarország miként jelenik meg a külföldi médiában. 

A közbeszerzési eljárást még tavaly novemberben írta ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), és a szerződést december 29-én már alá is írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda az Observerrel (ez utóbbit az magyarázza, hogy a TIM időközben megszűnt, és a feladatait a többi tárca örökölte meg).

A tenderen két induló volt: az évtizedek óta médiafigyeléssel foglalkozó Observer mellett a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány nyújtotta be a másik pályázatot. A Népszava megjegyezte, hogy az Observer tulajdonosa ma már szintén a Fidesz korábbi jogtanácsosához, Győri Tiborhoz köthető Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.

(Borítókép: Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok