Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik az országos sasszámlálás

2023. január 12., csütörtök 05:58

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 20. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálását 2022. január 13–15. között.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett „szinkron” felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott Pannon Eagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így idén már hatodik alkalommal a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzését az egész Kárpát-medencében végzik – írja a Pannon Eagle.

A sasfajok szempontjából több kiemelten fontos telelőhely is van Magyarországon. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel a nem vonuló hazai fészkelőkhöz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Második leggyakoribb sasfajunk pedig a parlagi sas, ahol az állandó hazai költőállományához a Kárpát-medence más országaiból származó egyedek csatlakoznak télire.

Mint írják, ugyan ritkaságnak számít, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A felmérésben a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

A szakmai programban résztvevőknek azt tanácsolják, hogy a három adatrögzítő és beküldő módszer közül csak egyet használjanak, ezzel elkerülve az esetleges duplikációkat vagy hibákat. Valamint azt kérik, hogy aki teheti, használja a megújult TURDUS mobilapplikációt vagy az online MAP-adatbázist, amely nagyban segíti az adatok feldolgozását, ugyanakkor hosszú távon elérhetővé és visszakereshetővé teszi a felmérők számára is az adatokat.

Hozzáteszik, hogy a terepi munkához érdemes kinyomtatni a pdf-formátumot, az adatokat azonban kizárólag a honlapjukon megtalálható Excel-táblázatban lehet beküldeni digitálisan. A kezdő felmérőknek pedig az adatlap mellé az útmutatót is ajánlják kinyomtatni. A teljes körű összesítés mielőbbi elkészítéséhez azt kérik, hogy a felmérők legkésőbb 2023. január 16. éjfélig töltsék fel az adatokat a TURDUS applikációból vagy közvetlenül a MAP-adatbázisba, vagy küldjék el a kitöltött Excel-táblázatot a monitoring@mme.hu e-mail-címre.

(Borítókép: Kovács Attila / MTI)

Rovatok