Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor fontos vendéget fogadott a Karmelita kolostorban

2023. január 12., csütörtök 15:24

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön munkalátogatáson fogadta Milo Djukanovicsot, Montenegró köztársasági elnökét. A délszláv államfő később Novák Katalin köztársasági elnökkel is találkozott.

A Karmelita kolostorban tartott megbeszélésen az orosz–ukrán háború által okozott gazdasági és energiaválságról, Montenegró EU-csatlakozási folyamatáról, valamint a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjáról volt szó – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

Legutóbb júliusban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel közösen fogadták a montenegrói államfőt munkaebéden Budapesten. Orbán Viktor és Nagy Márton akkor a két ország gazdasági együttműködéséről tárgyalt Milo Djukanovics államfővel, de értékelték az aktuális nemzetközi eseményeket, az ukrajnai háborút, a nyomában járó gazdasági válságot és háborús inflációt, valamint a migrációs válsághelyzetet is.

Montenegró készen áll a tagságra

– írta Twitter-oldalán Orbán Viktor az ország EU-csatlakozásáról.

A délután folyamán a Sándor-palotában Novák Katalin köztársasági elnök is fogadta Milo Djukanovicot.

 A két államfő közti megbeszélésen szó esett a Magyarország és Montenegró közti együttműködésről, valamint az ukrajnai háborúról, a koszovói, illetve a bosznia-hercegovinai helyzetről, a Nyugat-Balkán európai uniós integrációjáról.

A magyar álláspont szerint Európa biztonságának fontos feltétele a nyugat-balkáni régió stabilitása. Novák Katalin biztosította Montenegró elnökét, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett támogatója Montenegró, valamint a térség mihamarabbi európai uniós integrációjának. A megbeszélésen szóba került a déli útvonalon felerősödő migrációs nyomás is, a két elnök egyetértett abban, hogy az illegális migrációt meg kell állítani. 

Montenegró legutóbb tavaly novemberben került be a nemzetközi hírekbe, amikor több ezren vonultak utcára Podgoricában, hogy az államfő jogköreit szűkítő törvény ellen tiltakozzanak.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő [j] munkalátogatáson fogadja Milo Djukanovicsot, Montenegró köztársasági elnökét a Karmelita kolostorban 2023. január 12-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok