Index Vakbarát Hírportál

Átalakul a felvételi eljárás a felsőoktatásban, mutatjuk, mi változik

2023. január 13., péntek 18:12

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a 2023-tól átalakuló egyetemi felvételi eljárás célja egy versenyképesebb, rugalmasabb felsőoktatás létrehozása, aminek egyik lényege, hogy kibővül az egyetemi autonómia.

Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: eddig az állam határozta meg a felvételi szabályrendszert, mostantól azonban rugalmasabbá válik a rendszer. Idén három lényeges változás történt: 

Hozzátette: az egyetemi autonómia erősítésére olyan szabályozás is életbe lépett tavaly, amely szerint a megfelelő akkreditációval rendelkező egyetemek szabadon indíthatnak mesterképzéseket.

Hankó Balázs úgy véli, a kötelező emelt szintű érettségi, a minimumponthatár és a kimeneteli kötelező nyelvvizsga eltörlése nem lesz visszalépés a minőségi felsőoktatásból, ugyanis olyan teljesítményszabályozók is vannak a felsőoktatási rendszerben, amelyek egyszerre biztosítják a rugalmasságot és az előrelépést a minőség irányába.

2024-ben újabb változások jönnek

A felvételi eljárásban újabb változások várhatók 2024-ben, az 500 pontos rendszer összetétele megváltozik:

Csák János kulturális és innovációs miniszter júliusban jelentette be, hogy 2023-tól nem minden alap- és osztatlan szakhoz kell majd emelt szintű érettségi, a felsőoktatási intézmények dönthetnek arról, milyen szakokon hagyják meg ezt a követelményt. Ősszel az egyetemek és főiskolák nyilvánosságra is hozták új felvételi szabályzatukat, amelyből gyorsan kiderült: a legtöbb szakhoz 2023-tól nem kell majd emelt érettségi, beérik a középszintű vizsgával is.

2023-ban már központi minimumponthatár sem lesz – eddig az alap- és osztatlan szakokra jelentkezőknek legalább 280, a felsőoktatási szakképzésekre felvételizőknek minimum 240, a mesterképzésre pályázóknak pedig 50 pontot kellett gyűjteniük. Aki ennél kevesebbet szerzett, sem fizetős, sem állami ösztöndíjas képzésre nem juthatott be. A végleges ponthatárok persze a legtöbb szakon ennél jóval magasabbak voltak.

(Borítókép: Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédet mond a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján a budapesti Hungexpón 2023. január 12-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok