Index Vakbarát Hírportál

A dolgozók szerint csak rontatnának a helyzeten az egészségügyi reformok

2023. január 15., vasárnap 08:39

Egy újonnan alakult egészségügyi dolgozókból álló szakmai csoport szerint nem enyhítené az orvoshiányt és a betegek számára is negatív következményekkel járna, ha a magánorvosokat közfinanszírozott egészségügyi intézményekbe terelnék. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a javaslat eredeti formájában lekerült a napirendről. Az ellenzéki pártok nem támogatják az egészségügyi reformokat.

Egy hét alatt több mint nyolcszáz tagból álló közösséggé szerveződtek olyan egészségügyi szakemberek, akik ellenzik a magánorvosok kivezénylését az állami intézményekbe.

Mi egy szakmai csoport vagyunk, és azért hoztuk létre ezt a FB-oldalt, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot arról, hogy milyen negatív hatása lesz az emberekre nézve annak, ha a magánegészségügyben dolgozó orvosokat állami egészségügyi intézményekben történő munkavégzésre köteleznék

– mondta az ATV-nek Fried Zoltán, a Magánorvosok az egészségügyért munkatársa.

Gulyás Gergely szerint azóta elvetették a javaslatot, végleges döntés pedig egyelőre nem született az ügyben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön jelezte: amikor a tervet nyilvánosságra hozták, rengeteg orvos tiltakozott ellene, ezért ilyen formában biztosan nem vezetik be ezt az elképzelést.

Ellenzik az egészségügy átfogó reformját

A DK nem bízik abban, hogy a kormány új alapokra helyezett javaslattal állna elő. „Lehet, hogy roppant katonás, de az egészségügybe ilyen szabályokat, ilyen módon bevezetni szerintem képtelenség, és ebben egyetért az összes ellenzéki párt” – vélekedett Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció politikusa.

A Momentum is jogosnak tartja a magánorvosok felháborodását, szerintük a vezénylés vagy a parancs nem oldja meg az állami egészségügyi intézmények gondjait. Havasi Gábor szerint az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben aktívan támogatta a magánegészségügyi rendszer kiépülését, miközben fokozatosan építette le az állami egészségügyi rendszert, tehát most meg kell erősíteni az állami egészségügyet, melynek egyik módja a szakdolgozók bérrendezése.

A Jobbik úgy látja, hogy a reformmal sem az egészségügyi szereplők, sem a betegek nem elégedettek. Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője a szakmai megegyezést tartja a leglényegesebbnek. Szerinte a kormánynak a szakdolgozókkal, dolgozókkal és betegekkel kellene konzultálnia. 

Egy hónappal ezelőtt egy gyorsfelmérésben mintegy 4500 orvos jelezte, hogy kész letétbe helyezni felmondását válaszul az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomagra.

(Borítókép:   Robert Nickelsberg / Getty Images)

Rovatok