Index Vakbarát Hírportál

Esővel, záporral búcsúzik a hét

2023. január 15., vasárnap 06:06

Vasárnapra virradóan a középső és északi-északkeleti országrészben többfelé képződik pára, köd. Napközben a délies szél egyre többfelé feltámad, amit élénk, erős lökések kísérhetnek. A hőmérséklet 3 és 12 fok között alakul.

Vasárnap főként délen, délkeleten még kisüthet a nap, majd északnyugat felől vastag frontfelhőzet érkezik, és főként estétől egyre több helyen alakulhat ki eső, zápor. Hajnalban, reggel főként a középső és északi-északkeleti tájakon még sokfelé kell számítani párás, ködös körzetekre – írja az Időkép.

Az előrejelzés szerint sokfelé megélénkül, megerősödik a délies szél, mely este a front érkezésekor északnyugaton északnyugatira fordul. Hajnalban mínusz 2 és 5, napközben 3 és 12 fok közötti értékeket mérhetünk, a legmelegebb délnyugaton lesz.

Az orvosmeteorológia szerint vasárnap egyre erősödő kettősfronti hatással kell számolni, emiatt a hideg-és melegfrontra érzékenyekre is nehéz időszak vár. Migrénes és görcsös eredetű fejfájás, keringési- és vérnyomáspanaszok jelentkezhetnek, felerősödhetnek mind a kopásos, mind pedig a gyulladásos eredetű ízületi bántalmak. 

A szelesebbre forduló időben fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.

Jövő héten elázik az ország

A meteorológusok szerint sok még a kérdőjel a csapadék várható eloszlását és halmazállapotát illetően, de az valószínű, hogy kiadós mennyiségű csapadék érkezik a jövő héten. A legfrissebb előrejelzések szerint jövő vasárnapig nagyjából 20-80 milliméter csapadék hullhat le országosan, lokálisan viszont még ennél nagyobb mennyiség sem kizárt.

A sokéves januári csapadékátlag (33 milliméter) így gyakorlatilag szinte mindenhol lehullhat, és sok helyen két-, két és fél havi, lokálisan akár három havi csapadékmennyiség is összegyűlhet. A csapadékos időjárás hatására nagy eséllyel növekedhet a belvizes területek kiterjedése, a folyókon pedig újabb árhullámok indulhatnak el a folyókon.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)

Rovatok