Index Vakbarát Hírportál

Tíz év börtönre ítélték a Mester utcai késelőt

2023. január 16., hétfő 15:15

Napra pontosan két évvel a bűncselekmény elkövetése után első fokon ítélet született abban a büntetőügyben, amelyben egy férfit azzal vádoltak, hogy leszúrt valakit a Mester utcai villamosmegállóban. A Fővárosi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt tíz év börtönbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte Sz. Rafaelt, aki – a törvény erejénél fogva – ki van zárva a feltételes szabadságra helyezés lehetőségéből.

Az ítélet szerint a terhelt 2021. január 16-án a déli órákban ismerősei társaságában a nagykörúti villamoson utazott. Már az utazás közben konfliktusba keveredett a társaival, és a szerelvényen garázda jellegű magatartást tanúsított. Leszállásukat követően a terhelt észlelte, hogy a társaságához tartozó egyik személy ismeretlen okból szóváltásba keveredett egy férfival, a későbbi sértettel.

A szemközti peronon tartózkodó Sz. Rafael ekkor a villamossíneken keresztül a sértetthez futott, és egy időközben elővett késsel egy alkalommal mellkason szúrta. Ezt követően társaságával felszállt a megállóban álló villamosra, és távozott a helyszínről. A sértett – akihez a járókelők mentőt hívtak – a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló, életveszélyes sérülést szenvedett, az életét csak a gyors és szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a bíróság a tanúk egybehangzó vallomásai alapján állapította meg a tényállást. Bár a férfi tagadta, hogy meg akarta ölni a sértettet, az eljárás alatt ténybeli beismerő vallomást tett. Ezt azonban a bíróság kis nyomatékkal vette enyhítő körülményként figyelembe, mivel a bűncselekmény elkövetéséről kamerafelvételek is rendelkezésre álltak. 

A büntetés kiszabása során súlyosító körülmény volt a terhelt büntetett előélete és a felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének hatálya alatt történt elkövetés. A vádlott tettét a köznyugalom súlyos megzavarásával követte el, amely a személyisége alapjegyei közé tartozó agresszivitással együtt értékelve erősíti a személyében rejlő jelentős mértékű társadalomra veszélyességet.

Az, hogy a terhelt cselekménye nem lett befejezett, vagyis nem okozta a sértett halálát, csak a szerencsének, a férfi segítségére siető járókelőknek, valamint az időben érkező orvosi ellátásnak volt köszönhető. Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, míg a vádlott és védője a jogi minősítés megváltoztatásáért és enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Rovatok