Index Vakbarát Hírportál

Áradásokkal járhatnak a nagy esőzések Magyarországon

2023. január 17., kedd 16:33

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebookon tette közzé, hogy a következő napok nagy esőzései áradásokat okozhatnak Magyarországon.

Áradásokat okozhat a nagy mennyiségű csapadék. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán arról ír, hogy a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön már esik az eső, a csapadékzóna ráadásul fokozatosan halad északkeleti irányba.

A Bodrogon a másodfokú árvízvédelmi készültségi szint közelébe emelkedhetnek a vízállások. Éjszaka a déli, délkeleti tájakon zivatarok is kialakulhatnak.

A bejegyzés szerint a következő öt napban az ország északkeleti harmadán várható a legtöbb eső, a lehulló csapadék mennyisége nagy eséllyel a 20 millimétert is meghaladja.

A bejegyzéshez készített infografika szerint kedd délutántól vasárnap délutánig Debrecenben 44, a Tisza-tónál 40, Szegednél 39, Miskolcon 37, Nyíregyházán 36 milliméter csapadék várható.

Emiatt hazánk északkeleti folyói megáradhatnak, az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a következő hat napban a Sajón, a Tarnán és a Zagyván az elsőfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó, a Bodrogon a másodfokú árvédelmi készültségi szint közelébe emelkedő vízállások várhatók

– olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat posztjában.

(Borítókép: Egy jármű halad az összegyűlt csapadékvízben a Benczúr Gyula utcán, Debrecenben 2022. december 11-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok