Index Vakbarát Hírportál

Februárban a Momentum megnevezi, hogy ki vezesse új útra az országot

2023. január 17., kedd 15:34

A Momentum azt állítja: van válasza arra, hogy ki vezesse új útra Magyarországot, és arra is, hogy merre vezessen az az út. Még titkolják, de válaszuk könnyen kitalálható.

„Ki vezethet új útra minket?” – kétrészes, országos óriásplakát-kampányt indított a Momentum. Az ellenzéki párt közleménye szerint az első szakasz plakátjai arra hívják fel a figyelmet, hogy „súlyos gazdasági válság tombol az országban, amit mindannyian a bőrünkön érzünk”, a kormány megoldásai azonban a Momentum szerint nem enyhítik, hanem súlyosbítják a válságot: „Növelik az inflációt, emelik a fűtésszámlát, elbocsátásokkal fokozzák a már így is kritikus tanárhiányt.”

Óriásplakátjaik üzenete, hogy „valakinek végre foglalkoznia kell” az ország jelene és jövője előtt álló problémákkal. „Mert ki kell mondani az igazságot, hogy 12 éve tévúton járunk, és ettől a kormánytól nem várható már irányváltás” – olvasható az ellenzéki párt közleményében.

A plakátok Budapesten és az ország legtöbb nagyvárosában is láthatók. A Momentum továbbá közölte, hogy február 4-én mindenkivel megosztják a választ: ki vezesse új útra Magyarországot.

Nem nehéz kitalálni, hogy kire gondol a párt. Új óriásplakátjaikon elég egyértelműen Donáth Anna alakja sejlik fel. Tavaly novemberben már óriásplakátra tették – Budapesten, Debrecenben, Egerben és Szegeden – a momentumos európai parlamenti képviselő arcát. Egy kéthetes – úgynevezett – igazságkiállítást indítottak, akkori közleményük szerint azokat az igazságokat hirdették, amelyeket Donáth Anna a választásokat követő publikációiban kimondott, „miközben a Fidesz elhallgatta azokat”.

„Donáth Anna és a Momentum legfontosabb üzenete az embereknek ezzel a kiállítással, hogy soha többé ne hagyjuk magunkat átverni. Ne féljünk az igazságtól, ne féljünk beszélni róla akkor sem, ha nehéz és bonyolult. Akkor sem, ha nem annyira kellemes, mint azok az illúziók és szemfényvesztés, amivel egyes politikai pártok próbálnak minket etetni” – közölte az ellenzéki párt még novemberben.

Donáth Anna tavaly májusig volt a Momentum elnöke. Mivel gyermeket várt, nem indult újra a párt tisztújításán, helyére Gelencsér Ferencet választották meg. Ugyanakkor az európai parlamenti képviselő nem vonult teljesen háttérbe, folyamatosan publikált és az ellenzék útkeresésével foglalkozott. Már a 2022-es országgyűlési választás ellenzéki veresége után hét pontot határozott meg, amelyekre a jövőben alapozni kellene az ellenzéki politikát. Többek között kifejtette, hogy „kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon”.

Ön a párt nem hivatalos társelnöke, vagy többről van szó, és az áprilisi választás óta széttöredezett ellenzéknek lenne egyfajta iránymutatója? – tettük fel a kérdést Donáth Annának szeptemberben.

A Momentum nem egyemberes párt, hanem egy közösség, amelynek tagjai különböző területeken segítik és vezetik a közösséget. A Momentum elnöke és parlamenti frakciójának vezetője Gelencsér Ferenc. (…) De vannak hosszabb távú teendőink is. Az ellenzéknek szellemi és szervezeti megújulásra van szüksége, ha valaha le szeretné váltani a mostani kormányt. A Momentum legismertebb politikusaként én erre a munkára vállalkoztam

válaszolta az európai parlamenti képviselő.

Arról is beszélt, hogy a következő hónapokban anyaként gyermeke lesz az első, de amint ereje és lehetőségei engedik, vissza fog térni a politikába. „Felelősségem van az ellenzék újjászervezésében. Ebben a hosszú távú, nehéz, de elkerülhetetlen építkezésben szeretnék az ezt követő időszakban részt venni” – fogalmazott.

Később ezt egy Facebook-bejegyzésében is megerősítette, és azt írta:

Ahogy sokan bennem, úgy én a Momentum szervezetében látom a reményt egy emberségesebb és igazságosabb ország megteremtésére. Ehhez azonban sokat kell még dolgoznunk, és következetesen építkeznünk.

Donáth Anna gyermeke tavaly októberben született meg, az Index úgy tudja, hogy a Momentum február 4-én kongresszust tart, ezen tér majd vissza az európai parlamenti képviselő, akit a párt arcának szánnak.

(Borítókép: Momentum)

Rovatok