Index Vakbarát Hírportál

Akár orrspray-függőséget is kiválthat a porallergia

2023. január 19., csütörtök 18:23

Sokan próbálják állandósult orrdugulásukat vény nélkül kapható orrspray-kkel enyhíteni, amivel csak fokozódik a probléma. A tíz napnál tovább fennálló panasz hátterében akár házipor-, azaz poratka-allergia is állhat, ami kezeletlenül súlyosabb állapot kialakulásához is vezethet – hívta fel a figyelmet Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Valójában nem a házi por, hanem a poratka okozhat allergiás tüneteket: két 0,2-0,33 mm nagyságú ízeltlábú, a pókokkal közeli faj tartozik ide, amelyek elhalt emberi hámsejtekkel táplálkoznak, így otthonunkban élnek. Beszáradt mikroszkopikus ürüléke a levegőben szállva szem-, orrnyálkahártya-irritációt okozhat, belélegezve pedig tüsszentést, köhögést is kiválthat az erre érzékenyeknél. 

Az ágyneműben, matracokban telepszenek meg, így a bőrfelszínnel érintkezve ekcémás, csalánkiütéses panaszokat is kiválthat egyeseknél. Moric Krisztina allergológus elmondása szerint a poratka-allergia, csakúgy, mint a többi allergia, bármelyik életkorban megjelenhet. 

Télen a hideg miatt kevesebbet szellőztetünk és többet tartózkodunk a lakásban, ezért a poratka-allergiásoknak ilyenkor kínzóbb tünetei lehetnek

–  ismertette. 

Több betegség okoz most hasonló panaszokat

A fül-orr-gégész azt is kiemelte, hogy ebben az időszakban ráadásul több kórokozó, az RSV, a koronavírus, az influenza járványszerű terjedése miatt is nehezebb megmondani, hogy mi okozza a felső légúti panaszokat: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés mindegyiknél előfordulhat, csakúgy, mint a kötőhártya-gyulladás vagy a szemirritáció.

Ha ezek a tünetek hőemelkedés, láz nélkül jelentkeznek és 7-10 nap elteltével sem szűnnek meg, az utalhat allergiára, amivel érdemes szakorvoshoz fordulni

– javasolja a Budai Allergiaközpont főorvosa. Hozzátette: az allergiás eredetű orrváladék a bakteriális, virális fertőzésekhez képest áttetszőbb, vízszerűbb. 

Moric Krisztina azt is elárulta, hogy sokan állandósult orrdugulásukat, orrfolyásukat orrspray használatával próbálják megszüntetni. „Egy pár órára csökkenti ugyan az orrnyálkahártya-duzzanatot, de 7 nap elteltével hozzászokik a szervezet, ami annyit tesz, hogy ugyanannak a hatásnak az eléréséhez több befújásra lesz szükség” – húzta alá a szakorvos. 

Egy hét után is kialakulhat az orrspay-függőség

A fül-orr gégész hozzáfűzte, hogy az orrspray-függőség bármelyik korban kialakulhat, akár a gyerekeknél is, emiatt csak addig szabad használni ezeket a szereket, amíg feltétlenül indokolt, a náthás panaszok fennállásának idejére, egy hetet nem meghaladó időtartamra.

Hosszú távon az irritált nyálkahártya miatt gyakrabban jelentkezhet orrvérzés, és egyéb légúti fertőzések is többször betegítik meg az embert

– emelte ki. 

Az állandósult nazális tünetek hátterében olyan anatómiai elváltozás is állhat, mint például az orrsövényferdülés, ami kezeletlenül további légzési problémákhoz vezethet. az említett elváltozást csak fül-orr gégészeti vizsgálattal tudják kimutatni, majd műtéti úton eltávolítani, ezt követően az orrfolyás, duzzanat teljesen megszűnik. 

Szintén poratka-allergiára utaló tényező, hogy a szabad levegőn a panaszok megszűnnek, bár a helyzetet kicsit bonyolítja, hogy az NNK jelentése szerint a napokban emelkedett meg a mogyorófa pollenkoncentrációja a levegőben, így az arra érzékenyek kültéren is tapasztalhatnak tüneteket. „Az utóbbi, sok esetben beltéren átöltözés, arcmosás után megszűnik”– említette az allergológus, aki hozzáfűzte: természetesen találgatás helyett érdemesebb a szakorvoshoz fordulni és alávetni magunkat egy alapos vizsgálatnak, amivel a panaszok megszüntetésére alkalmas gyógyszereket tudnak ajánlani. 

A porallergia tüneti és tartós kezelése

Moric Krisztina arra is felhívta a figyelmet, hogy a szteroidtartalmú orrspray-k megfelelőek az allergia kezelésére és nem okoznak függőséget, a szemcseppek pedig hatékonyan megszüntetik a szemirritációt. 

„A gyakori ágyneműcsere, a vizes ronggyal való portörlés, heti több porszívózás és felmosás, valamint a mindennapos szellőztetés enyhítheti a porallergiások panaszait. A textilek pedig fokozottan magukba szívják a port, ezért a párnahuzatok, ágyneműk rendszeres mosásával is lehet csökkenteni otthonunkban az atkák számát, a plüssállatokat 24 órára a fagyasztóba téve szintén mentesíthetjük ezektől.

A poratka-allergiásoknak pedig érdemes azt is figyelembe venni, hogy a rákfélékre is kialakulhat keresztallergia

– javasolja a szakorvos.

Az elhanyagolt allergia pedig olyan súlyosabb légúti szövődményt vonzhat magával, mint az asztma. „Nehézlégzés, sípoló levegővétel utal erre, amivel mielőbb orvoshoz kell fordulni” – hangsúlyozta Moric Krisztina, aki ezzel együtt hozzáfűzte, hogy még ez az állapot is javítható immunterápiával, amennyiben allergiás eredetű a betegség. A 3-5 évig tartó terápiával 10-12 év tünetmentesség érhető el. 

(Borítókép: Illustration by Florian Gaertner / Getty Images)

Rovatok