Index Vakbarát Hírportál

Hasonló véleményre jutottak a magyarok a rendőrgyilkosság után

2023. január 19., csütörtök 21:15

Az újbudai rendőrgyilkosságot követően a Századvég Alapítvány megvizsgálta, hogy a felnőtt magyar lakosság hogyan vélekedik az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról.

Mint ismert, Baumann Pétert január 12-én éjszaka intézkedés közben késsel sebezte halálra egy őrjöngő férfi Budapest XI. kerületében. A támadó három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte, így sikerült elfogni a késelőt.

A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok 93 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy szigorúbban kellene fellépni azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el hivatalos személy sérelmére.

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok szerint a kábítószeres befolyásoltság nem lehet mentség erőszakos cselekmények elkövetésére. A válaszadók több mint négyötöde (81 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy súlyosabb büntetéssel kellene sújtani azokat, akik erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok esetén kábítószeres befolyásoltságra hivatkoznak, írja a Magyar Nemzet.

Ezenfelül a magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) eltörölné azt a lehetőséget, hogy gyilkosságok elkövetői az elmeállapotukra hivatkozva enyhébb büntetésért folyamodhassanak.

Ez nem véletlenül merült fel most: az újbudai rendőrgyilkosság gyanúsítottja, Sz. Szilárd beismerő vallomást tett, nyilatkozata szerint a kést azért vette magához, hogy esetlegesen meg tudja védeni a felette lakó idős hölgyet. „A kést, védencem nyilatkozata szerint, a gyanúsított később önként átadta az ő segélyhívására kiérkező rendőröknek” – nyilatkozta a férfi ügyvédje, Mikófalvi Ádám a közszolgálati televízió híradójának.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy Sz. Szilárd kóros elmeállapotú, elképzelhető, hogy nem kerül rácsok mögé.

A férfinak korábban többször is meggyűlt a baja a törvénnyel. Ha a bíróság bűnösnek találja a mostani ügyben, akkor akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat.

Rovatok