Index Vakbarát Hírportál

Áradnak a folyók, már a Zagyván is nagy a baj

2023. január 20., péntek 16:00

Több területen is másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe pénteken a Zagyva mentén, de a Felső-Tisza vízgyűjtőjénél is jelentős csapadékterhelést jeleztek.

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget péntek reggel a Zagyva mentén, Újszász-Szászberek és Jászfelsőszentgyörgy között, valamint a Tápió bal partján a torkolattól Tápiógyörgyéig, mintegy száz kilométer védvonalszakaszon – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján.

A Kötivizig tájékoztatása szerint a Zagyva mentén a befogadók emelkedett vízállása miatt pontszerű (szivattyútelepekre elrendelt) elsőfokú készültséget tartanak fenn három belvízvédelmi szakaszon, másodfokút pedig két szakaszon. Területi elsőfokú készültség egy belvízvédelmi szakaszon (Kisújszállás) van érvényben.

A közleményben kitértek arra is, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására a Tiszán és mellékfolyóin árhullámok alakultak ki.

Rengeteg eső hullott

A Felső-Tisza vízgyűjtője szintén jelentős csapadékterhelést (24 milliméter) kapott az elmúlt napokban. A Zagyva–Tarna vízgyűjtőjén szerdán további jelentős, területi átlagban 20,8 milliméternyi csapadékot jelentettek, így itt már a sokéves területi csapadék 254 százaléka esett le – olvasható a közleményben.

A Tiszára vonatkozó előrejelzést a vásárosnaményi tetőző vízállás ismeretében tud majd kiadni az igazgatóság. Előzetes becslések szerint a kezelésükben lévő folyószakaszon első fok körül tetőző vízállásokra lehet számítani.

A Zagyva jelenleg levonuló árhullámának tetőzése Jászteleknél 490±15 centiméteres szinten várható, péntek este. A következő napokban a Tisza részvízgyűjtőin területi átlagban 8,2-20,4 milliméternyi csapadékra lehet számítani – ismertette a Kötivizig.

A Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán csütörtökön már a legmagasabb, harmadfokú készültség volt érvényben, és a Nógrád megyei Ipolytarnócon is, az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt – írta az MTI. 

(Borítókép: Vasúti híd a Zagyván a Tallinn városrész közelében Szolnokon 2013. április 12-én. Fotó: Bugány János / MTI)

Rovatok