Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter mozgalma szerint nem szélsőséges aberráltnak nevezni Zelenszkijt

2023. január 22., vasárnap 08:42

Szegeden is elindult a Nép Pártján Mozgalom, a szegedi Jobbik volt elnöke, Tóth Péter is csatlakozott Jakab Péterhez. Tóth korábban gyakran tett szélsőséges és rasszista kijelentéseket, nevezte már „román dj”-nek az egyik önkormányzati képviselőt, Facebook-oldalán rendre oszt meg az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban az oroszok szerepét relativizáló, Zelenszkijt támadó tartalmakat. A Nép Pártján, bár nem ért egyet ezekkel, nem várja el, hogy a tagok mindenről ugyanazt gondolják.

A Jobbik egykori szegedi elnöke az ellenzéki előválasztáson a megye 2-es számú választókörzetének volt a jelöltje, de országosan inkább a korábban tett szélsőséges és rasszista kijelentéseiről híresült el, például arról, hogy a homoszexuálisokat „genetikai hulladékoknak”, a zsidókat pedig „bibsiknek” nevezte, és egy régebbi kijelentése szerint „az országot egyre inkább elönti a liberális sz.r” − írta meg a Szegeder.

Tóth a tavaly nyáron tartott kiskundorozsmai időközi választások eredménye után „román dj”-nek nevezte a kerületet megnyerő fideszes Ruzsa Rolandot, és a Facebook-oldalán gyakran oszt meg az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban olyan tartalmakat, amik az oroszok szerepét relativizálva támadják Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Egy november 27-én kelt bejegyzésében „aberráltnak” nevezte a Zelenszkij-kormányzatot, december 10-én pedig úgy fogalmazott, hogy „az ukrán sovinizmus és a gyűlölet juttatta hatalomra” az ukrán elnököt, Ukrajna pedig egy kitalált, mesterségesen létrehozott állam.

A Nép Pártján sajtóosztálya a lap kérdésére Jakab válaszát közvetítve leszögezte, hogy Tóth Péter a Jobbikkal együtt a kirekesztő kijelentéseket is maga mögött hagyta, és hogy a mozgalom

semmilyen szélsőséges megnyilvánulásnak nem ad teret, ezért sem szövetkezünk a szélsőséges Fidesszel összekacsintó Jobbikkal semmilyen szinten.

Kifejtették azt is, hogy az orosz–ukrán háborúról eltérő álláspontot képviselnek Tóthtal, de néppártként nem várják el, hogy a tagok mindenről ugyanazt gondolják.

Rovatok