Index Vakbarát Hírportál

Az ATV cáfolja, hogy be lehet fizetni vendégeket az Egyenes Beszédbe

2023. január 23., hétfő 12:55

A XVIII. kerületi önkormányzat szerint az ATV-vel kötött megállapodásuk részeként szerepelt az Egyenes Beszédben is Szaniszló Sándor polgármester. A csatorna viszont határozottan cáfolja, hogy ilyen történt volna.

Egy közérdekű adatigénylésre kapott válasz alapján arról ír a 24.hu, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat az ATV egyik legnézettebb műsorába, az Egyenes Beszédbe is befizette Szaniszló Sándor DK-s polgármestert.

A kerület arról tájékoztatta a lapot, hogy a 2021-es, valamint a 2022-es évre is kötöttek szerződést az ATV-vel, decemberig a megállapodások keretében Szaniszló Sándor polgármester 13 alkalommal szerepelt a csatorna műsoraiban: négyszer A nap hírében, nyolcszor az Egyenes Beszédben, valamint egyszer az ATV Startban.

ATV: Fel sem merült

A lap megkereste az ATV-t is, a csatorna határozottan cáfolja, hogy Szaniszló Sándor a megállapodás részeként szerepelt volna az Egyenes Beszédben:

Határozottan cáfoljuk, hogy Szaniszló Sándor az ATV-vel kötött önkormányzati megállapodás részeként szerepelt az Egyenes Beszédben. A szerkesztők saját döntésük és kizárólag szakmai szempontok alapján hívták a műsorba szerepelni, mivel Szaniszló Sándor egy országosan ismert, országos érdeklődésű ügyekben is megszólaló politikus, akit az átlagnál többen néznek. Sem vele, sem más személyekkel nem kötünk kereskedelmi vagy üzleti megállapodást Egyenes Beszéd-interjúkra, ennek lehetősége fel sem merült, és ezen a jövőben sem változtatunk.

A „termékmegjelenítésre vonatkozó” szerződésből egyébként az derül ki, hogy a 2022-es megállapodás 4,5 millió forintról, valamint 12 megjelenési alkalomról szólt. A dokumentumban viszont nincs rögzítve, hogy pontosan melyik műsorokban szerepelhet az egyezség részeként a polgármester, ezt az információt a hivatal külön kérésre árulta el.

A 2021-es szerződéshez képest alapvető különbség, hogy ott számszerűsítették: 14 Start Plusz-szereplés kerül 3,5 millió forintba. Ezért is értelmezheti úgy az önkormányzat, hogy 2022-ben az Egyenes Beszéd is a szerződés részét képezte.

Pikó András: Három éve egyáltalán nem voltam a stúdiójukban

„Józsefváros nem kötött semmilyen szerződést az ATV-vel, ezt a 24.hu helyesen állítja. Az viszont nem felel meg a valóságnak, hogy a kerület polgármestereként ennek ellenére többször részt vettem volna az ATV élő műsoraiban” – reagált a hírre Facebook-oldalán Pikó András.

A józsefvárosi polgármester kifejtette: „Így az a látszat keletkezhet, hogy azok a kerületek, amelyek fizettek a megjelenésért, valami olyat kaptak, amihez ingyen juttatott hozzá más, nem fizető polgármestereket a csatorna. Vagy az a látszat keletkezhet, hogy azok a polgármesterek, akik szerepeltek az ATV élő műsoraiban, de tagadták, hogy szerződésük lenne, valójában nem mondtak igazat.”

Pikó András hozzátette azt is, hogy

az igazság tehát a következő: Józsefvárosnak nincs szerződése az ATV-vel, én pedig utoljára 2020 májusában szerepeltem az ATV élő műsorában, azóta, majd három éve egyáltalán nem voltam a stúdiójukban.

A 24.hu birtokába került szerződések alapján egy fideszes vezetésű kerület, Budafok is szerződött az ATV-vel. A Karsay Ferenc által vezetett XXI. kerület 2020–2021-ben és 2021–2022-ben nettó 720 ezer, 2022–2023-ban 840 ezer forintos megállapodást kötött a csatornával. A kerület ügyei visszatérően a Start Pluszban kaptak helyet, a lap szerint ez az a műsor, ahol termékmegjelenítés sugározható.

(Borítókép: Nagy Tamás /Index)

Rovatok