Index Vakbarát Hírportál

Úgy kell ez az időjárás a folyóinknak, mint egy falat kenyér

2023. január 24., kedd 05:58

A nyári aszály után a hirtelen jött csapadékos időjárás meglátszik a hazai folyók vízszintjén. A Velencei-tónál már intézkednek az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei, hogy megnöveljék a vízszintet. A Balaton jelenleg jól áll, oda tavasszal lehet majd több vizet beengedni.

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása meglátszik folyóink vízszintjén is. Siklós Gabriella az ATV Start című műsorában hangsúlyozta: akutan beavatkozni sehol nem kellett, ahol van védvonal, ott mindenhol a gátak között maradt a víz. A Tiszán már 4-5 méteres vízszintemelkedés volt, Tokaj környékén első fokba lépünk, hiszen a Bodrog is ott folyik bele a Tiszába. 

Egyelőre beavatkozni nem kell, de a vízügy emberei figyelőszolgálatot működtetnek.

Mint azt elmondta, a hó fennmarad a vízgyűjtő területeken, nem okoz rögtön belvízi elöntést, de az esőnek is örülnek a vízügyesek. Decemberben érkezett az első kisebb árhullám, a Tiszán a nyíregyházi vízügy területén már akkor tározókba engedték a vizet, azóta pedig több millió köbméter vizet raktároztak be országszerte – tette hozzá.

Siklós Gabriella elmondta, hogy ahol kell, ott napközben, vagy akár éjszaka is dolgoznak a szivattyútelepek. Kérdés viszont, hogy néha nem lehetne-e a vizet ott tartani és megőrizni a nyári, aszályos időszakra, ez azonban egy széles társadalmi konszenzust igényelne szerinte.

Napról napra nő a Velencei-tó vízállása, a Pátkai-tározó vízminősége nyáron nagyon rossz, ilyenkor nem lehet a tóba beengedni, most azonban ez felhígult, több víz van benne, ezért első körben közel egymillió köbmétert terelnek a tóba.

Ha a horgászegyesületekkel konszenzusra jutnak, valamint kiderül, mikor tudják lehalászni a halakat – minél kevesebb károkozással –, akkor folytatják a víz leengedését, és teljesen leürítik a tározót. Ez közel plusz 4 centimétert jelentene a Velencei-tó szintjében.

Kiemelte, hogy a Balaton jól áll, csupán annyit lehetne tenni, hogy a tavaszi ideális vízállást megemelik. Ez néha gondot okozhat a déli parti, alacsonyabb területeken fekvő településeknek, ha jön egy erős északnyugati szél, de erre évek óta nem volt példa, az a tapasztalat, hogy jobb több vizet összegyűjteni.

Rovatok