Index Vakbarát Hírportál

Három év fegyházat kapott egy férfi, aki meg akarta fojtani édesapját

2023. január 25., szerda 12:22

Három év fegyházbüntetést kapott az az apátfalvai férfi, aki 2020 telén megpróbálta megfojtani súlyos beteg, idős édesapját.

A férfit bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság. A vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlott több betegségben szenvedő, 82 éves édesapja a nap 24 órájában ápolásra szorult, amelyet a vádirat szerint 

fia nem akart ellátni, mivel nem volt hajlandó felmondani a munkahelyén.

Az emiatt ingerült férfi 2020. december 10-én kora délután alkoholt fogyasztott otthonukban, majd úgy döntött, megfojtja az édesapját.

A férfi – aki évek óta több küzdősportot is magas szinten űzött – széken ülő édesapja mögé lépett, és nyakát a könyökhajlatába fogva fojtogatni kezdte őt. A sértett minden erejével védekezett, és sikerült kiszabadulnia a szorításból, a földre csúszott. Fia azonban ekkor nagy erővel, legalább hat alkalommal fejen ütötte, amitől az idős férfi vérezni kezdett. A sértett ekkor már védekezni sem tudott.

A vádlott a vér látványától megijedt, felhagyott a bántalmazással, majd a vérző, különböző sérüléseket – a többi között pajzsporcszarvtörést – elszenvedő édesapját magára hagyta, és elment dolgozni. Munkahelyén beszámolt a történtekről kollégáinak.

A magatehetetlen sértettet még aznap megtalálták, és kórházba vitték. A sértett folyamatos védekezése, ellenállása miatt élte túl a támadást, ám – a szakszerű orvosi kezelés ellenére – 

koronavírus-fertőzés miatt tizenkét nappal később a kórházban elhunyt.

Horváth-Tóth Imola bíró az indoklásnál kifejtette: a törvényszék nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a büntetlen előéletű, enyhe értelmi fogyatékosságban szenvedő, a bűncselekményt beszűkült tudatállapotban elkövető vádlott elismerte, és megbánta a történteket. Az ügyész és a védő is három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Rovatok