Index Vakbarát Hírportál

Több évet is kaphatnak az elkövetők az Eötvös-gimnázium korrupciós ügyében

2023. január 27., péntek 08:15

A nyilvánosságra hozott hangfelvétel felveti a vesztegetés gyanúját, ezért már büntetőeljárást folytat a rendőrség az Eötvös József Gimná­ziumban kirobbant korrupciós botrány miatt, tudta meg a Magyar Nemzet. Amennyiben a vesztegetés bebizonyosodik, akár 8 év is járhat az elkövetőknek.

Vesztegetés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást az ügyben, amely kiterjed a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmának vizsgálatára is – írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság a lap kérdésére.

A büntető törvénykönyv alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a vesztegetést, ám minősített esetben a büntetés már egytől öt évig terjed, ha a bűncselekményt gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban követik el. Például akkor, ha valaki az iskola vezetőit vesztegette meg. Egyelőre nem tudni, hogy ez történt-e, olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Ha a vesztegetést bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, ekkor a büntetés kettőtől nyolc évig terjed.

A végső ítéletet a bűncselekmény súlya befolyásolja, fontos szempont, hányszor és milyen összegben fogadott el valaki kenőpénzt.

A botrány azután robbant ki, hogy nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen arról beszélgetnek, félmillió forintnyi vesztegetési pénz ellenében azokat a diákokat is felvehetik az Eötvös József Gimnáziumba, akik megbuktak az írásbeli felvételi vizsgán.

A felvételen, amelyen feltételezhetően az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnökével, Kálmán Gáborral beszélget egy édesapa, többször említik az iskola igazgatójának nevét is.

Rovatok