Index Vakbarát Hírportál

Visszakerült nevelőszüleihez a rendőrség által keresett öt hónapos csecsemő

2023. január 29., vasárnap 10:41

Karácsony előtt jogtalanul vett magához egy brit–afgán pár egy ócsai csecsemőt, akit örökbe akartak fogadni, de az eljárás szabályos lezárása előtt vették magukhoz. A Magyar Nemzet értesülése szerint bírósági ügy lesz az esetből, de időközben visszaadta a külföldi házaspár a gyermeket a nevelőszülőknek.

Mint beszámoltunk róla, 2022.december 21. óta tartotta nyilván eltűntként a rendőrség Szabó Kittit, a most öt hónapos csecsemőt. A gyermekről vér szerinti édesanyja lemondott, ezért Ócsán nevelőszülőkhöz került, tőlük vitte el Kittit egy britafgán pár, akik hivatalos örökbefogadási eljárással akarták magukhoz venni, csak épp a papírok nem lettek szabályosan kitöltve. A házaspár a gyermekkel ismeretlen helyre távozott, ezért a Dabasi Rendőrkapitányság körözést adott ki – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint az örökbefogadási eljárást azért nem sikerült lezárni, mert a gyermekéről lemondó anya hibásan töltötte ki a lemondónyilatkozatot, emiatt az érvénytelen volt, mikor a külföldi házaspár magához vette a gyermeket. Határozathozatal nélkül, szabályellenesen tartották maguknál a csecsemőt, ezért indított a rendőrség körözést a gyermek megtalálására. 

A lap megkereste az ügyben az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot, akik válaszlevelükben azt írták, hogy eljárás indult az ügyben.

„Tekintettel az érintettek személyiségi jogainak védelmére és a folyamatban lévő hatósági és bírósági eljárásokra, azok lezárulásáig nem áll módunkban nyilatkozni” – áll a gyermekvédelmi hatóság válaszlevelében.

Időközben a külföldi házaspár is értesült az esetről, és péntekre visszavitték a csecsemőt a gyámhatóságnak. Azóta törölték a keresett személyek nyilvántartásából a gyermeket.

Rovatok