Index Vakbarát Hírportál

Hiába a bírósági ítélet, kikötő épül Balatonföldváron

2023. február 1., szerda 05:44

Annak ellenére, hogy a bíróság tavaly hatályon kívül helyezte az építési engedélyt, megkezdődött a balatonföldvári kikötő építése az egyik városi strand területén. Néhány hónapja az illetékes kormányhivatal újra engedélyt adott az építkezésre, ami ellen több civil szervezet is tiltakozik.

Zárt kapuk a balatonföldvári Nyugati Strand bejáratánál – januárban ez nem lenne szokatlan látvány, ám idén tábla is jelzi, hogy ez már munkaterület. Leponyvázott kerítés mögött munkagépek állnak:

megkezdődött a korábban sokat vitatott kikötőépítés a népszerű fürdőhelyen.

A tervek szerint két, egyenként több száz méteres töltés nyúlik majd be a Balatonba, éppen a jelenlegi strand közepén.

A Mosolygó Balatonföldvárért civil egyesület régóta bíróságon igyekszik leállítani a projektet. Szerintük az ősfás, zöld területet tönkreteszi a kikötő, ráadásul kéthektárnyi vízfelületet is elvesz a strandolóktól. Bár tavaly szeptemberben a Pécsi Törvényszék hatályon kívül helyezte a kikötő építési engedélyét, novemberben a Veszprém Megyei Kormányhivatal – új eljárást követően – engedélyt adott az építkezésre.

Ha a strandra megépül a kikötő, akkor az azt jelenti, hogy Magyarországon nincs jogállam

– mondta Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke az RTL Híradónak.

A civilek szerint ugyanis jogerős bírósági ítéletet nem hagyhatott volna figyelmen kívül a kormányhivatal. Most ők és más szervezetek is újra megtámadták a projektet, ám közben a munkálatok elkezdődtek.

„Itt azt lehet tenni, amit éppen a regnáló hatalom érdekének tekint és ezt megcsinálja. Egyébként a civilek és a helyi lakosok véleményére a kutya nem kíváncsi" – állapította meg Herényi.

A város fideszes polgármestere szerint azonban ez nem igaz.

Holovits Huba interjút nem adott a csatornának, ám írásban azt közölte, hogy a tervek évek óta ismertek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Balatonon több mint 50 olyan hely található, ahol a kikötő közvetlen szomszédságában strand működik. Ezeken a helyeken szerinte békésen megférnek egymás mellett a strandolók és a hajósok.

Kiemelte azt is, hogy a strand funkciója és területe nem változik. A kikötő reményeik szerint turisztikai attrakciót, új munkahelyeket, új adóbevételeket és a fizetőképes vendégek számának növekedését hozza Balatonföldvárnak.

Jelenleg több civil szervezetnek összesen három beadványa van bíróság előtt. Egyebek mellett jogvédelmet kértek, ami azt jelentené, hogy le kellene állítani a folyamatban lévő munkálatokat. Azt ígérik, hogy amennyiben mégis megépül a kikötő, akkor bíróságon fogják megtámadni a használatbavételi engedélyt is.

A polgármester tájékoztatása szerint, ha ez sikerrel járna, akkor a kivitelezőnek kötelessége lenne saját költségén visszaállítani az eredeti állapotokat.

(Borítókép: A balatonföldvári Nyugati Strand bejárata. Fotó: Papajcsik Péter)

Rovatok